Magazin > Film & Glasba & TV
4779 ogledov

Zmagovalka Popevke je Eva Hren s pesmijo Šesti čut

mario galunič Adrian Pregelj
Gledalci in poslušalci so za Popevko 2019 izbrali pesem Šesti čut, ki jo je na nocojšnji prireditvi, na 43. festivalu slovenske popevke zapela Eva Hren. Ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija se je sicer predstavilo 11 novih skladb.

Pod besedilo, glasbo in aranžma zmagovalne skladbe se je podpisal Žiga Pirnat, ki je tudi dirigiral revijskemu RTV orkestru ob nastopu Eve Hren. Pri večini popevk je sicer orkester vodil Patrik Greblo.

Poleg glavne nagrade občinstva so na prireditvi podelili še pet nagrad strokovne žirije. Veliko nagrado za najboljšo skladbo v celoti je prejela Ana Soklič za pesem Temni svet. Ta nagrada je tudi denarna - 1500 evrov. Obenem je Ana Soklič za skladbo, katere besedilo in glasbo je napisal Matevž Šalehar Hamo, prejela še nagrado za najboljšo interpretacijo.

Nagrado za najboljše besedilo je prejel Tomaž Hostnik za skladbo Kam bi šla v izvedbi Vundlederjev, nagrado za najboljšo priredbo pa je odnesel Aleš Avbelj za pesem Res je čudovito, ki jo je zapela Amadea Begovič. Nagrado za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca pa so podelili Ajdi Stini Turek za izvedbo pesmi V melodiji večnega dueta.

Na nocojšnji Popevki so se poleg omenjenih nagrajencev predstavili še Eva Boto in Gašper Rifelj s pesmijo Dovolj je poletja, Rok Lunaček s skladbo Ljubezen, glasbeni dvojec bratov 2B s skladbo Ko bi jaz, Sergije Lugovski Zdaj je, kar je, Julija Lubej s skladbo Midva in Dare Kaurič z New Swing Quartetom s pesmijo Kam je vsa ljubezen šla?.

Slovenska popevka, festival slovenske zabavne glasbe z dolgo tradicijo, je prvič potekal leta 1962, ko je prvi zmagovalec Slovenske popevke postal Stane Mancini s pesmijo Mandolina. V spomin na nedavno preminulega pevca je pesem na nocojšnji prireditvi zapela Nina Strnad.

eva hren | Avtor: Adrian Pregelj Adrian Pregelj

Festival je potekal do leta 1983, na katerem je kot gost nastopil tudi Johnny Logan. RTV Slovenija je festival ponovno obudila leta 1998. Leta 2015 prvič po obuditvi festivala ni bilo, nato je nekaj let pod imenom Popevka potekal v sklopu Dnevov slovenske zabavne glasbe, lani pa so jo znova priredili samostojno.

Letošnji festivalski večer sta prvič skupaj povezovala televizijska voditelja Mario Galunič in Jože Robežnik. Galunič se je uvodoma pošalil, da je na sovoditeljevem mestu pričakoval drugega Robežnika - Jureta Robežnika. Skladatelj je sicer bil skupaj z Alenko Godec, Mojco Menart in Gabrom Radojevičem član strokovne žirije.

V spremljevalnem programu - v času glasovanja - so se vsi izvajalci predstavili še z eno pesmijo, ki so si jo izbrali iz dolge festivalske zgodovine nagrajenih popevk. Za konec je Jože Robežnik predstavil skladbo Slavka Ivančiča Črta, ki jo je zapel sam Ivančič. Galunič je sovoditelju sicer očital, da to ni popevka, saj je pevec s pesmijo zmagal na Melodijah morja in sonca.

Komentarjev 4
  • Avatar praufo
    praufo 18:12 16.september 2019.

    no evo tisti, ki mislite, da še rabimo rtv komercialni program za plačat, tole glejte in plačujte in prosim da ne siliti še kogarkoli ... vse tole nima veze s poročili, vremenom, oddajniki in nacionalnim interesom, ampak je čista komerciala ...prikaži več ... a moram to še 100 x napisat, bedaki?

  • sam50 13:50 16.september 2019.

    Vse skupaj ena velika žalost.....