Magazin > Film & Glasba & TV
11 ogledov

Žur je in, nasilje out

Žur z razlogom Dejan Mijović
Žur z razlogom. DJ Umek bo obiskovalce festivala v parku Tivoli zabaval sedem ur.

“Klaxons smo letos že pripeljali na Žur z razlogom v Maribor, tokrat pa bo v Tivoliju na odru nastopil samo didžej Umek, ki mu mednarodna slava ni tuja,” pravi Maja Ilec s Simobila, ki bo jutri organiziral deseti Žur z razlogom. Začel se bo ob 16. uri, Umek pa bo obiskovalce zabaval sedem ur. “Kar pri žuru navdušuje tudi kolege in tuje medije, ki me o njem pogosto sprašujejo, je unikatna povezava med elektronsko glasbo, druženjem mladih v naravi in družbenim sporočilom,” pravi Uroš Umek. Žur namreč s simbolično vstopnino podpira društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj Beli obroč Slovenije. Po besedah predsednice društva Vlaste Nussdorfer so z denarjem do zdaj pomagali številnim družinam, štipendirali so mlade in pomagali ženskam, ki so po odhodu iz varnih hiš stopile na samostojno pot; zadnja tri leta pa društvo opremlja “prijazne sobe” za pogovore z otroki, žrtvami nasilja. “Sam resnih težav z nasiljem nisem imel. Seveda sem, tako kot vsi, doživel kakšne manjše iskrice in grožnje, a je to nepomembno ob tem, kaj doživljajo žrtve resnih trpinčenj, ropov, telesnega in duševnega nasilja. Takšni ljudje se nasilju pogosto ne morejo upreti sami, sploh če so mladi, nemočni in odvisni od napadalca,” o nasilju in osebnih izkušnjah razmišlja Umek in dodaja, da se ti ljudje pogosto lahko rešijo le ob pomoči okolice.

Simobil o denarju molči

Žur z razlogom | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Prvih tisoč obiskovalcev letošnjega žura, ki ga bo po dveh letih smole, kot kaže, končno pospremilo lepo vreme, bo prejelo Umekov promocijski CD. Naš najprepoznavnejši didžej se žura odkrito veseli. “Tudi po čisto glasbeni plati je žur prireditev, ki se je vsako leto zelo veselim: odvija se podnevi na prostem, v mojem domačem mestu, ob koncu poletja; to je dan, ko po dolgem času vidim veliko prijateljev in znancev, ter odlična priložnost, da navijačem predstavim najnovejše glasbene trende in svoje sveže projekte,” pojasnjuje Umek. Pri Simobilu sicer molčijo o sredstvih, ki jih bodo žuru letos namenili sponzorji. “Seveda brez partnerjev ne bi šlo. O vsotah ne bomo govorili. Definitivno pa k tovrstnemu projektu partnerji pristopijo z veseljem. Lep primer je na primer sodelovanje s podjetjem Nokia, ki je že v Mariboru pristopilo k Simobilovi donaciji Belemu obroču Slovenije.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.