Magazin
36 ogledov

Hitri nasveti za novopečene očete

Novorojenček Shutterstock
Novopečeni očetje morajo kljub morebitnim temeljitim pripravam med nosečnostjo na hitro nastopiti novo vlogo. Sledi nekaj nasvetov, kako se lahko kar najbolje zbližajo z novim družinskim članom.

Pogovarjajte se s čim več ljudmi
Kako se previja, kopa novorojenčka ali podre kupček, vprašajte moške kolege, ki že imajo otroka, v porodnišnici pa babice, pediatre ali drugo usposobljeno osebje. Cilj je dobiti čim več informacij. Več boste spraševali, bolj boste pripravljeni.

Ravnajte se po instinktu
Prisluhnite in zaupajte instinktom, ki vam bodo čisto vedno nakazali, kaj je treba narediti in kako to izpeljati. Včasih boste presenetili sami sebe, ko boste videli, kako lahko se je privaditi na novorojenčka.

Vaja dela mojstra
Kar vam mati narava ni podarila, se je treba naučiti. Zavihajte rokave, potrudite se in učite na svojih napakah. Tudi vaša partnerka se je morala na nek način naučiti biti mama.

Bodite potrpežljivi in pozitivni
Še nihče ni postal strokovnjak čez noč. Vzemite si čas, bodite strpni, prilagodljivi in pozitivni. Zadnje še posebej s svojo partnerico, ki je devet mesecev nosila vašega otroka in občutila takšne ali drugačne bolečine in čustva.

Ne pustite se
Naj drugi ne pritiskajo na vas s predlogi, nasveti ali podobnim. Moški se stvari lotijo po svoje, drugače kot ženske. Če je rezultat enak, potem ni težav, če pa je moška tehnika celo boljša, jo je dobro osvojiti.

Ne odmaknite pogleda
Dojenčki radi strmijo v oči in zagotovo ne boste mogli odmaknili pogleda od majhnih oči. Vez med vama je ustvarjena za vedno.

Uživajte v vsakem trenutku
Očetovstvo je lepa izkušnja, v kateri je treba uživati. Zabavajte se s svojim naraščajem, prisluhnite mu, igrajte se z njim. Starševstvo je nekaj, kar se ne da preložiti na kasnejši čas. Prvi meseci z novorojenčkom so idealni za globoko povezanost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.