Magazin
38 ogledov

Imate prijazne gene?

ženska Shutterstock
Prijaznost je dedna, tako vsaj pravi nova raziskava, ki so jo izvedli na kalifornijski univerzi v Buffalu.

Prijaznost naj bi bila glede na izsledke omenjene raziskave zapisana v genih. Raziskovalci so ugotovili, da obstaja povezava med prijaznostjo in genom, ki je odgovoren za nastajanje hormonov oksitocina in vazopresina, ki sta povezana z lepim obnašanjem in darežljivostjo. Ljudje, ki posedujejo te gene, imajo večjo možnost, da so prijazni in vljudni, poroča zdravstveni portal WebMD.

V raziskavi je bilo udeleženih nekaj več kot sedemsto prostovoljcev. V raziskavi so testirali njihov DNK ter z anketnim vprašalnikom ugotavljali, kakšna je njihova osebnost ter kako se obnašajo v družbi. Ljudje, ki so imeli prijazne gene, so bili vljudni do drugih tudi takrat, ko okolica do njih ni bila najbolj prijazna.

"Ljudje smo v osnovi zelo družabni, kombinacija genov pa pripomore k temu, da se lepo obnašamo v družbi," je za omenjeni portal povedal vodja raziskave Michael Pullen.

Izsledke raziskave so objavili v strokovni reviji Psychological Science. Znanstveniki kljub temu poudarjajo, da samo geni niso dovolj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.