Magazin
106 ogledov

Kako začeti z gosto hrano?

Žurnal24 main
Dojenčki se v prvih šestih mesecih intenzivno razvijajo, saj se njihova teža v tem obdobju celo podvoji. Vendar materino mleko kmalu ni dovolj. Kdaj in kako začeti z gosto hrano?

Če je vaš malček že dopolnil šest mesecev in veselo opazuje svet okoli sebe, predvsem pa vas poželjivo gleda, ko jeste, je čas, da tudi njemu ponudite gosto hrano. V sedmem mesecu starosti lahko v dojenčkovo prehrano uvedete nekaj osnovnih živil, kot so riž, krompir, koruza, nealergeno sadje in perutninsko meso. Najbolje, da svojemu malemu nadobudnežu kot prvo jed ponudite kuhan riž, ki ga skupaj z vašim mlekom ali prilagojeno mlečno formulo pretlačite v kašo. Čez nekaj dni lahko poskusite s kuhanim in v kašo pretlačenim korenjem, bučko ali krompirjem. Andreja Širca Čampa, klinična nutricionistka, v knjižici Prehrana dojenčka in malčka opozarja še na nekaj pravil, ki se jih je pametno držati.

Najprej zelenjava, potem sadje
Vsekakor je priporočljivo, da se uvajanje goste hrane začne z zelenjavo in bolj nevtralnimi okusi, nadaljuje pa s sadjem. Pri izbiri sadja se na začetku omejite na jabolko in hruško, odsvetujemo pa vam, da začnete z banano, saj ima pretlačena v slastno kašo presladek okus, kar lahko vodi v odklanjanje drugih živil. Dojenčku enkrat na teden ponudite trdo kuhan rumenjak, po možnosti obogaten z omega 3, dvakrat na teden pa lahko jé tudi meso (perutnina, zajec ali žrebiček). Perutninsko in zajčje meso sta zaradi kratkih mišičnih vlaken lahko prebavljiva, otrok pa z uživanjem teh živil dobi dodaten vir železa.


Preden mu ponudite sadje, otroka navadite na okus zelenjave.  © iStockPhoto

 
Maščobe in tekočine
Ko dojenček osvoji nekaj osnovnih živil, je čas za kombiniranje sadno-žitnih in mesno-zelenjavnih kaš. Pri tem ne smete pozabiti, da dojenček potrebuje tudi kakovostno maščobo. Najboljši vir maščob so rastlinska olja. Da bo mera prava, je najbolje uporabljati mešanico visokokakovostnih olj (repično, sojino, olivno ali koruzno), ki jo dodate v kašo na koncu priprave, da ohranite visokokakovostne maščobne kisline. Polno dojen dojenček ne potrebuje nobene dodatne tekočine, saj z dojenjem pokrije potrebe organizma po tekočini. Vendar prek uvajanja mešane hrane lahko začnete tudi uvajanje dodatnih tekočin.

Čaj ali prekuhana voda
Marsikatera mama se sprašuje, ali dojenčku raje ponuditi čaj ali navadno prekuhano vodo. Vsekakor je boljša voda, saj čaji vsebujejo tanine in druge sestavine, ki vežejo železo in druge minerale ter s tem zmanjšujejo njihovo biološko učinkovitost. Rastlinski čaji (kamilični, zeliščni) imajo lahko neugoden učinek na absorpcijo nehemskega železa, res pa je, da je še vedno premalo znanstvenih podatkov o varni uporabi različnih rastlin in rastlinskih čajev pri dojenčkih. Prekuhavanje vode lahko opustite po dopolnjenem letu starosti.

Nova živila za dojenčka (od 7 mesecev do 12 mesecev +) uvajajte postopno:
  • materino mleko ali prilagojena mlečna formula;
  • riž, krompir, koruza, proso, pšenica, oves;
  • jabolko, hruška, marelica, melona, banana;
  • korenje, bučke, cvetača, koleraba;
  • repično, koruzno/sojino in olivno olje;
  • perutninsko meso, zajec, žrebiček;
  • predvsem mastne morske ribe, bela riba, sladkovodne ribe;
  • občasno rumenjak.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.