Magazin
77 ogledov

Kam za noč čarovnic?

buča, noč čarovnic Shutterstock
Na srednjeveški grad, v živalski vrt ali v kino na ogled grozljivke.

Noč čarovnic smo uvozili iz Združenih držav Amerike, kljub temu pa jo v Sloveniji praznujemo nekoliko po svoje – na gradovih tedaj med drugim prikažejo srednjeveške običaje in ponudijo lokalne specialitete.

Sežig čarovnice

Noro zabavo s čarovnicami na grajskem vrtu napovedujejo pri Gradu na Goričkem, kjer bodo čarovnice začele comprati v nedeljo opoldne. Zabava bo trajala pozno v noč, vmes se boste lahko okrepčali z domačimi goričkimi jedmi, vrhunec pa bodo zagotovo ulov, sojenje in se-
žig čarovnice po 17. uri ter nato nastop Vlada Kreslina in Malih bogov.

Otroške zabave

Če si upate s čarovnicami preživeti noč groze, pa morate iti v Slovenske Konjice, kjer se bodo v Starem gradu čarovnice začele zbirati v nedeljo ob 16. uri. Naslednji dan ob 11. uri se bo v hotelu Celjska koča začela otroška zabava, na kateri bodo iskali Zlato bučo, se fotografirali s Pošastjo ... Prav tako veselo otroško rajanje bo na gradu Bogenšperk, kjer bodo lahko otroci rezljali buče, streljali z lokom in si ogledali gledališke predstave. Prireditev se začne ob 15. uri, na gradu, na katerem je nekoč živel Valvasor, pa si je vredno ogledati še zbirko vraževerja.

Živali, ki spregovorijo

Krastače, kuščarje in žabe – živali čarovnic – boste lahko med nočnimi čarovniškimi praznovanji obiskali v ljubljanskem živalskem vrtu, ki si bo nadel podobo začaranega vrta. V soju sveč boste spoznavali živali, ki so povezane s predsodki, ki po ljudskem izročilu včasih spregovorijo in imajo ponoči posebno moč. Ob skrivnostnih pogledih in padajočih sencah vas bo spreletaval srh, coprnice pa vam bodo na različnih točkah vrta pripravile presenečenja in srečanja z živalmi.

Le z močnim srcem

Noč čarovnic, ki jo odsvetujejo ljudem s slabim srcem, pa lahko doživite na gradu Frankenstein, ki stoji pet kilometrov južno od nemškega kraja Darmstadt. Praznovanja se vsako leto udeleži okoli 15 tisoč ljudi, oblečenih v duhove, pošasti in vampirje. Vstop na grad je v noči čarovnic prepovedan mlajšim od 15 let. Na gradu naj bi nekoč živel človek podobnih lastnosti kot Frankenstein. Johann Konrad Dippel je bil alkimist, ki je verjel, da bo s poskusi na truplih odkril eliksir življenja. Zgodovinarji niso enotni, ali je zgodba resnična, a pripoved vsekakor ohranja čar gradu za pristno praznovanje noči čarovnic.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.