Magazin
76 ogledov

Kastracija dobra za zdravje

maček mačka Shutterstock
Hišni ljubljenčki. Kastracija in sterilizacija poleg nenačrtovanih potomcev preprečita več bolezni.

V toplejših mesecih zavetišča zaradi nezaželenih mladičev pokajo po šivih. Vsako leto se v njih znajde več tisoč zapuščenih živali, zato skupaj z društvi že zdaj opozarjajo na pomen sterilizacije in kastracije. Preprečevanje nezaželene brejosti pa ni edini razlog za oba posega. Sterilizirane samice ne morejo zboleti za rakom na maternici in za vnetjem rodil, pri njih pa je manjša tudi možnost za raka na seskih. Za samca kastracija pomeni manjšo možnost, da oboli za rakom na prostati in modih. Prav tako se z obema posegoma zmanjša možnost za okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi. Sterilizirane in kastrirane živali se tudi manj pogosto potepajo in so praviloma manj agresivne.

Po šestih mesecih na operacijo

Veterinarji priporočajo, da se za kastracijo in sterilizacijo mačk in psov odločite, ko je žival stara pol leta ali več. Oba posega spadata med rutinske operacije, po številu pa presegata odstotek drugih kirurških posegov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.