Magazin
22 ogledov

Poškodovana žival je lahko agresivna

kuža Shutterstock
Kaj storiti, če na cesti srečate ranjeno žival? Če žival kaže znake agresivnosti, zavarujte mesto, kjer leži, in obvestite pristojno službo.

Prav je, da ji pomagate, vendar morate poskrbeti tudi za lastno varnost,” pravi veterinarka Barbara Smolej. “Poškodovana žival vas lahko zaradi bolečin in strahu poškoduje ravno tako kot preostali udeleženci v prometu.

Svoje vozilo zato ustavite na mestu, ki ne moti drugih udeležencev v prometu. “Živali se previdno približajte, in če je mogoče, jo prenesite na varnejše mesto. Če kaže znake agresivnosti, je bolje, da je ne premikate in da zavarujete mesto, kjer leži. V takem primeru je nujno obvestiti ustrezno službo, ki bo poskrbela za poškodovano žival,” opozarja Smolejeva. Če gre za domačo žival, se obrnite na zavetišče, za divjo žival pa bodo poskrbeli člani lovske družine.

Ustavite krvavitev in sprostite dihalne poti

Neagresivna žival. Damo ji prvo pomoč. “Ustavimo krvavitev, očistimo gobec (kri, slina, tujki), da sprostimo dihalne poti, in jo pokrijemo z odejo. Če je mogoče, žival sami odpeljemo v zavetišče ali k veterinarju,” svetuje sogovornica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.