Magazin
38 ogledov

Klimtomanija na Dunaju

klimt Shutterstock
Dunaj, mesto, v katerem je večino življenja preživel Gustav Klimt, ljubiteljem umetnika ponuja več, kot pričakujejo.

Če pred poletjem načrtujete krajši pobeg, da bi nahranili duha, je Dunaj odlična izbira. Že sirene vedo, da je to mesto letos v znamenju Klimta največji muzeji in galerije predstavljajo kakovostne in deloma edinstvene razstave pionirja dunajske secesije.

Vpogled v delo

Tudi v podaljšanem koncu tedna si je nemogoče ogledati vsa dela, povezana s Klimtom, zato predlagamo, da pot po njegovem ustvarjanju začnete v Muzeju Dunaj. Tam boste spoznali Klimta, ko je še sodeloval pri oblikovanju in opremljanju ravno takrat zgrajenih stavb na Dunaju, se potopili v njegove skice in občudovali sliko sopotnice Emilie Flöge, za katero se še vedno ne ve, ali je bila Gustavova ljubica.

Vpogled v človeka

Največjo zbirko Klimtovih del boste našli v dvorcu Belvedere, kjer so poleg Poljuba razstavljene drugi del Morskih kač in slike krajine, kot sta Sončnica in Makovo polje, ki jih je slikal za sprostitev.
Najbolj se boste z žensko lepoto začarani umetnikovi duši približali v Leopoldovem muzeju, kjer so razstavljeni eksponati zapuščine Emilie Fl
öge. Med njimi je poleg slik 400 razglednic in pisem, ki jih je Klimt poslal prijateljici; kadar mu je razpoloženje nihalo, jih je poslal tudi osem na dan. Ohranjene so tudi korespondence pri prodaji slik (bil je eden od najdražjih umetnikov v zgodovini) in slike Klimtovih otrok; bilo jih je šest, vse matere pa so bile njegovi modeli.

V dvorcu Belvedere edini pravi Poljub

Najbolj znana Klimtova slika Poljub, ki je tudi vrhunec njegove zlate dobe, je na ogled na dunajskem dvorcu Belvedere. Čeprav gre za njegovo največkrat reproducirano sliko, vam bo ob pogledu na original zagotovo zastal dih.

Študije teles

V Muzeju Dunaj je med drugim razstavljenih več kot 400 Klimtovih del, med katerimi so številne skice. Gre za študije otroških teles ter študije najznamenitejših del. Na ogled je tudi portret Klimta na smrtni postelji, ki ga je narisal Egon Schiele, umetnik, ki ga v nekaterih muzejih občudujemo skupaj s Klimtom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.