Magazin
139 ogledov

Ko bolijo ušesa

Žurnal24 main
Vnetja srednjega ušesa so pri mlajših otrocih in dojenčkih zelo pogosta, zaradi močnih bolečin, nadležnih simptomov in počasnega zdravljenja pa zelo neprijetna tako za otroke kot za starše.
Kako prepoznamo vnetje ušes
Otrok najbolj nazorno pokaže, da ga boli uho tako, da se pogosto dotika bolečega mesta in se vleče za uho. Med znake vnetja spada tudi povišana temperatura, razdražljivost otroka in odklanjanje hrane in pijače. Včasih lahko vnetje povzroči, da otrok na prizadeto uho slabše sliši, zato bodite pozorni, če se vam zdi, da je otrok kar naenkrat postal jokav in se slabše odziva na vaše besede ali zvoke iz okolice. Če gre za gnojno vnetje, je opazen tudi izcedek iz ušesa.

Virusi in bakterije
Krivec za vnetje srednjega ušesa so virusi in bakterije, katerim otrok zaradi slabo razvitega imunskega sistema ne more biti kos. Virusi ob prehladu pridejo do srednjega ušesa preko žrela in nosu, po eustahijevi cevi, ki jih povezuje. Ker je ta cev pri otrocih krajša kot pri odraslih, je dostop bolezenskih klic lažji in hitrejši, kar je še dodaten razlog za to, da otroci za tovrstnim vnetjem zbolevajo veliko pogosteje kot odrasli.

Pomagajo le antibiotiki
Vnetja ne poskušajte zdraviti sami doma, temveč se čim prej odpravite k zdravniku. vnetje namreč lahko pozdravijo le antibiotiki, ki jih predpiše zdravnik in jih mora otrok jemati v skladu z navodili. Nikar ne prekinite zdravljenja, če je otroku že bolje, temveč z antibiotiki vztrajajte toliko časa, kolikor vam je naročil zdravnik. Poleg antibiotikov lahko otroku olajšate dihanje s kapljicami za nos ter z zdravili proti bolečinam in vročini, veliko pa lahko za otrokovo počutje naredite že s tem, da poskrbite, da vnetje preboli doma in ga šele popolnoma ozdravelega ponovno pošljete v vrtec.

Preprečite vnetje
Ker se vnetje pojavi ob prehladu, je zelo pomembno, da malčka naučite pravilnega brisanja nosu. Nos si mora brisati čim bolj redno, najbolje je, da mu pri čiščenju nosu pomagate, za kar lahko uporabite posebno pumpico, ki jo napolnete s fiziološko raztopino in z njo nežno očistite nos. Še pred tem pa poskrbite za otrokov imunski sistem; naj se čim več giblje na svežem zraku, z njim se ne zadržujte v zakajenih prostorih, oblačite ga vremenu primerno (ne pretiravajte z oblačili) in ga brez zaščite ne izpostavljajte premočnemu vetru.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.