Magazin
112 ogledov

Koliko vode potrebuje otrok?

voda Shutterstock
Starši naj bodo poleti še posebej pozorni na to, da njihov otrok dovolj pije, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Voda ne sme biti mrzla

Otrok naj za žejo pije vodo, saj ga bo ta najbolj odžejala, hkrati pa nima ne kalorij, ne sladkorja, ne kislin in drugih dodatkov, kar pomeni, da je dobra tako za telo kot za zobe. Že v zgodnji mladosti je smiselno otroka navaditi, da ima vedno pri roki kozarec z vodo. Pri vsakem obroku ponudimo otroku tudi kozarec hladne, ne pa mrzle vode, saj bi ta v vročini povzročila dodatno "segrevanje" otrokovega telesa.

Da dojenček ne bo žejen

Čeprav dojenčki v prvih šestih mesecih življenja načeloma ne potrebujejo dodatne hrane in pijače, če jih mamice dojijo, pa za vroče poletne dni vseeno svetujejeo, da jim ponudite neoporečno vodo. Pri najmlajših je za preprečevanje dehidracije priporočljivo tudi pogostejše dojenje, saj so prvi požirki materinega mleka bolj vodeni in tako učinkoviteje odžejajo, razložijo na ZPS.

Prvi znaki dehidracije

Dehidracija ali pomanjkanje vode v telesu nastane, če v telo vnesemo premalo tekočine ali če jo veliko izgubimo, npr. z znojenjem. Skrb vzbujajoče je dejstvo, da lahko pri otroku dehidracijo dokaj hitro spregledamo, dokler posledice resno ne ogrozijo njegovega zdravje. Dehidracija se pri otroku kaže v suhih ustih, razpokanih ustnicah, utrujenosti, zmanjšani fizični dejavnosti in pretirani razdražljivosti. Starši spremljajamo, ali je raven tekočine v telesu primerna, tako, da opazujemo, kako pogosto otrok urinira in kakšne barve je urin. Manj pogosto uriniranje in temneje rumeno obarvan urin sta dobra pokazatelja pomanjkanja tekočine. Pri dojenčkih opazujmo "polnost" plenice; če so te več ur suhe, je to znak dehidracije, še dodajo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.