Magazin
32 ogledov

Poleti je na pohodu salmonela

otrok Shutterstock
Bakterija salmonele povzroča težave predvsem poleti, ko se hrana hitreje pokvari, okužbe s to bakterijo pa po poročanju Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana najpogosteje prizadenejo majhne otroke, zato je v vročih dneh pri pripravi hrane potrebna dodatna previdnost.

Ko zaboli trebušček

Okužbo s salmonelo na prvi pogled zlahka zamenjamo z okužbo s katero drugo bakterijo, saj se kaže predvsem s prebavnimi motnjami. “Pri otroku se pojavijo driska, bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in telesna temperatura nad 38,5 stopinje Celzija. Včasih je prisotna mrzlica. Driska je lahko vodena ali krvava s sluzjo,” simptome našteva Tatjana Mrvič, specialistka na bolnišničnem oddelku za otroke na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Če sumite, da ima otrok salmonelo, se nemudoma odpravite k zdravniku, kjer bodo lahko potrdili okužbo.

Zdravljenje okužbe s salmonelo poteka predvsem simptomatsko z nižanjem telesne temperature in lajšanjem prebavnih težav. “Otroci naj uživajo običajno lahko hrano, sladkan čaj oziroma razredčene sadne sokove,” svetujejo na UKC. Poleg tega je nujna stroga osebna higiena, otrok pa mora uživati tudi dovolj tekočine. “Težave pri večini otrok postopoma izzvenijo v sedmih dneh, pri novorojenčkih, dojenčkih in otrocih, ki imajo kronične bolezni, pa lahko težave vztrajajo več tednov,” pojasnjuje Mrvičeva.

Pazite na higieno pri pripravi hrane

Okužba s salmonelo se večinoma zgodi prek hrane, zato je treba poskrbeti za njeno ustrezno pripravo in shranjevanje. Živila živalskega izvora morajo biti shranjena v hladilniku, hrano je treba ustrezno toplotno obdelati ter paziti na čistočo površin in kuhinjskega pribora. Pribora (deske za rezanje, noži), ki ga uporabljate za pripravo mesa, ne uporabljajte za druga živila. Brezmadežna čistoča kuhinjskih delovnih površin in skrbno umivanje rok sta ob vsem tem seveda samoumevna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.