Magazin
144 ogledov

Kdaj je čas za tečaj plavanja?

deklica, plavanje Shutterstock
Učenje plavanja naj se začne skozi igro, pri kateri sodelujejo starši.

Čas za učenje prvih zamahov je tu, zato smo se z učiteljem plavanja Sašem Juršičem iz Plavalnega kluba Ljubljana pogovorili o tem, kako začeti. “Priporočam, da starši z otroki že od začetka kakovostno preživljajo čas v vodi in ob njej,” je povedal in ponazoril: “Bistveno je, da otroku ne damo rokavčkov in ga ne pustimo, da vse dopoldne sam čofota v vodi, temveč smo z njim in mu pomagamo pri prilagajanju na vodo (s tem se začne tudi vsak tečaj plavanja).”

Zabavne igre v vodi

Otrok naj se najprej navadi, kaj lahko v vodi počne, kaj je zanimivo in kaj nevarno, vanjo potopi glavo ter pri tem piha skozi usta in nos. “To lahko začnemo že z zelo majhnimi otroki prek različnih igric, kot so pihanje vroče juhice (pihanje v vodo, da nam ta škropi obraz), zvok motorja (v vodo pihamo skozi usta, da nastane zvok motorja), iskanje kamenčkov v vodi (otrok se potopi in gleda pod vodo, pri tem pa pozabi, da se mora prijeti za nos, saj mora vzeti kamenček) in dežek pada (otroka v vodi škropimo, kot da pada dež),” je naštel Juršič.

Po njegovem mnenju je bistveno tudi, da se otrok vode ne boji; če ga poškropi po obrazu, se temu preprosto nasmejite. Z malčkom bodite v nizki vodi brez drugih pripomočkov in se z njim igrajte – tako bo dobil občutek, kaj lahko v vodi počne. “Pozitivna stran takega pristopa je tudi, da ste ves čas z otrokom in je tako manj možnosti, da ga opeče sonce ali da dehidrira,” je pojasnil Juršič. Otroka lahko kljub rokavčkom pustite samega le kratek čas.

Pri štirih letih je čas za tečaj plavanja

Pri približno štirih letih lahko otroka vpišete v tečaj. “Tam ga vaditelji naučijo osnovnih gibov in grobe (a pravilne) tehnike plavanja, svoje znanje pa lahko pozneje izpopolni in v plavanju zares uživa. Če otroka 'naučijo plavati' starši, dediji ali babice (površno in nepravilno tehniko), je velika verjetnost, da bo napake pozneje težje popraviti in da mu, ko bo odrasel, plavanje ne bo v tako veselje, v kakršno bi mu lahko bilo,” je razložil Juršič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.