Magazin
248 ogledov

Kuharica za mlade

Hrana Shutterstock
Knjiga, "popotnica za ženina in nevesto ali študenta, ki se odseli od doma", manj ukemu ponuja praktične napotke in recepte.

"Poleg ureditve prostora, kuhinje, ter priprave pripomočkov in posode je zelo pomemben ustrezen izbor kakovostnih živil, ki naj bodo po možnosti lokalna in sezonska. Zadnjemu največkrat posvetimo premalo pozornosti in časa," Uroš Flis, soavtor obsežne Kuharice za mlade, razlaga, za kaj je treba najprej poskrbeti, ko se kot začetniki hočemo lotiti kuhanja. Obsežno, pregledno in estetsko zasnovano knjigo, ki bo z preprostimi, a na videz kompleksnimi recepti najverjetneje marsikaterega samokritika spodbudila k raziskovanju sveta kulinaričnega ustvarjanja, je Flis napisal z Mileno Suwo Stanojević, pred kratkim pa je izšla pri Cankarjevi založbi.

Od nakupa prek hrambe ...

Knjiga, "popotnica za ženina in nevesto ali študenta, ki se odseli od doma", manj ukemu ponudi tudi precej teoretične osnove, saj ga pouči o tem, kje in kako izbirati živila, kako jih shranjevati, katere so prednosti in pomanjkljivosti različnih načinov priprave jedi, kakšen je vpliv živil na zdravje, o dietnih priporočilih in pogrinjkih za različne priložnosti, ne pozabi pa tudi na ekološki vidik.

... do priprave in iskric

Zelo preprosto napisane recepte dopolnjujejo okvirčki z zanimivimi Ali ste vedeli? in nasvetnimi iskricami, kot je ta: Pri praženju česna moramo biti zelo previdni, hitro namreč postane grenek. Praženje naj torej traja nekaj sekund, toliko, da česen zadiši.

Med več kot 150 recepti je tudi precej tipičnih slovenskih jedi, pripravljenih na sodoben način, kot so fuži s tartufi, žlikrofi s krompirjevim ali mesnim nadevom ter skutni in ajdovi štruklji (na fotografiji).

Valentinova večerja

Uroš Flis: "Za valentinovo večerjo priporočam naslednje recepte iz knjige: špinačna kremna juha z avokadom, biftek na popečeni zelenjavi s skutnimi štruklji in čokoladne kocke iz ajdove kaše. H glavni jedi prija rdeče vino, k sladici pa polsuha penina."

"Osnovnih veščin se lahko nauči vsak," pravi Uroš Flis, soavtor knjige Kuharica za mlade (Cankarjeva založba).

Od kod ste črpali recepte?
V šoli (Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana, op. a.) sem vodja prehrane in šolske kuhinje, in če želim, da so jedilniki raznoliki in okusni, moram iskati vedno nove ideje ter pri tem paziti na zdravo in uravnoteženo prehrano. Ideje pa zbiram povsod in vedno. Nekaj jih je še babičinih, nekaj maminih, kaj okusnega vzamem iz tujih kuhinj, navdihnejo me novosti drugih kuharjev, nekaj receptov pa je seveda čisto mojih.

Kdaj ste vi začeli kuhati?
Že v osnovni šoli sem s preprostimi jedmi presenetil starša, ko sta prišla iz službe.

Ali obstaja antitalent za kuhanje?
Osnovnih veščin kuhanja se lahko nauči vsak, za več pa potrebuje talent, veselje, ideje …

Ali bi mladim poleg svoje svetovali še kakšno kuharsko knjigo?
V vsaki kuharski knjigi lahko najdemo kakšno zanimivo jed, in če jo okusno pripravimo na nam lasten način, smo takoj bogatejši za kulinarično izkušnjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.