Magazin > Lepota & telo
36 ogledov

Aplikacija, ki ščiti pred soncem

sončenje Shutterstock
Ob letošnjem dnevu zaščite pred soncem so strokovnjaki razvili mobilno aplikacijo, ki uporabnikom pomaga pri zaščiti pred nevarnimi žarki.

Na podlagi GPS-podatkov aplikacija uporabniku posreduje podatke o višini UV-indeksa na njegovi trenutni lokaciji v Sloveniji. Glede na podatke o trenutnem UV-indeksu in podatke, ki jih uporabnik nastavi v svojem profilu, kot je tip uporabnikove kože, narava aktivnosti, ki jo opravlja, in zaščitni faktor, začne aplikacija odštevati čas, po katerem mora uporabnik obnoviti svojo zaščito pred soncem – ponovno nanesti zaščitno kremo. Po preteku "varnega" časa prejme uporabnik opozorilo za ponovni nanos zaščitnega sredstva.

Z aplikacijo pa lahko uporabnik najde tudi številne koristne nasvete o pravilni zaščiti pred soncem, lahko pa tudi prek nje naroči brezplačen set vzorcev zaščite pred soncem. Aplikacija je brezplačno na voljo uporabnikom telefonov z operacijskimi sistemi Apple, Android in WindowsPhone, prilagojena pa je tudi za uporabo na iPadih. Zaščitna krema je sicer zadnji ukrep zaščite pred soncem. Najprej moramo poskrbeti za mehansko zaščito, torej za primerna oblačila, ki ne prepuščajo žarkov, priporočljivo se je držati v senci.

Če pa se že izpostavljamo soncu, pa je priporočljivo kupiti kreme z višjim faktorjem zaščite. Laboratorijski testi so sicer pokazali, da kreme s faktorji 15, 30 ali 50 nudijo podobno zaščito, vendar le, če na kvadratni centimeter kože nanesemo dovolj – več kot dva miligrama kreme. Raziskave so namreč pokazale, da si na kožo namažemo bistveno premalo zaščitne kreme. Zaščitni filter tako razmažemo do te mere, da nismo zaščiteni s faktorjem 15, kot to piše na embalaži, pač pa zgolj s faktorjem štiri.

Sicer pa je treba biti pozoren tudi na to, katero zaščito nudi krema. SPF-faktorji namreč kažejo samo na zaščito pred UV B-žarki, kar nas sicer ščiti pred sončnimi opeklinami, vendar pa so UV A-žarki bolj škodljivi.

Prevelika izpostavljenost soncu je vzrok za večino melanomov, pa tudi za prezgodnje staranje kože. Sicer se melanom pogosteje pojavlja pri tistih, katerih svojci so imeli to vrsto raka. Rizična skupina so tudi ljudje z zelo svetlo poltjo, predvsem rdečelasci, ki imajo namreč spremenjen določeni gen, ki sodeluje pri nastanku melanoma. Melanomi se pogosteje pojavljajo tudi pri ljudeh, ki imajo veliko število pigmentnih znamenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.