Magazin > Lepota & telo
3 ogledov

Bi se tudi ve zastrupljale za lepoto?

Lepotičenje ženska Shutterstock
Ženske se že od nekdaj trudijo, da bi upočasnile proces staranja. A nekoč niso poznali plastičnih operacij, zato so se lepotičenja lotevale na drugačne načine, ki so nemalokrat vključevali tudi bolečino.

Pot do večne lepote so ženske iskale že v antični Grčiji, kjer so krokodilje iztrebke pridno mešale z blatom, mešanico pa so nato nanašale na obraz – vse v prepričanju, da bo to podaljšalo mladosten videz. Zanimiv in boleč postopek so si izmislile tudi v srednjem veku, ko so si vztrajno pulile lase s čela, da bi bil ta videti večji.

Med 14. in 17. stoletjem so bile prepričane, da mladost najbolje odraža bled in nedolžen videz, kakršnega imajo cvetlice. To so dosegle tako, da so namenoma krvavele. V elizabetinski dobi pa so si zaželele še sijočega videza, pri čemer so si pomagale z jajci – na obraz so si mazale beljak, kar jim je dajalo steklen videz. Ker tudi lasje niso poznali današnjih pripomočkov, so si dame kodre ustvarile s pomočjo vročega železa, namesto laka za lase pa so nanje nanašale smolo.

Vse za lepoto

Iz elizabetinske dobe pa izhaja še en nenavaden lepotni postopek, ki je hkrati zelo nevaren. Za lepši videz oči so množično uporabljale volčjo češnjo, ki je zelo strupena rastlina. Z njeno pomočjo so hotele razširiti zenice in poudariti pogled, a to je zahtevalo svojo ceno. Pojavljali so se stranski učinki, kot so zamegljen pogled, zmedenost in halucinacije. Rastlino so v tistem obdobju uporabljali tudi za izdelavo strupov, v katerega so namakali konice puščic za loke.

A tudi v 21. stoletju, ko imamo na voljo malo morje lepotnih pripomočkov in postopkov, se ženske poslužujejo nenavadnih metod. Ena od teh je terapija s polžnjo slino, ki naj bi s kože odstranila starostne pege, ter krema iz kačjega strupa, ki zgladi kožo na obrazu in jo pomladi. Zanimiv je tudi postopek, ki je popularen predvsem v Veliki Britaniji – obloga za lase, ki je narejena iz bikove sperme. Terapija vas bo stala približno 77 evrov in traja 45 minut. Vas mikajo te nenavadne metode?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.