Magazin > Lepota & telo
33 ogledov

Delodajalci se ne zavedajo nevarnosti

stres Shutterstock
Tričetrt podjetij ne naredi nič za boljše počutje svojih zaposlenih.

Velika večina evropskih podjetij še vedno nima vzpostavljenih postopkov za obvladovanje stresa na delovnem mestu in drugih psihosocialnih tveganj kljub vedno večji nevarnosti, ki jo ti pojavi predstavljajo za delavce, je pokazalo novo poročilo Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA), osnovano na obsežni 
raziskavi.

Preventiva le pri peščici

S tovrstnimi težavami zaposlenih se sistematično ukvarjajo le okrog trije odstotki podjetij, čeprav so številke alarmantne: od 50 do 60 odstotkov vseh izgubljenih delovnih dni je povezanih s psihosocialnimi tveganji, 79 odstotkov evropskih vodstvenih delavcev je zaskrbljenih zaradi stresa, povezanega z delom, 40 odstotkov delavcev pa se spopada z nadlegovanjem na delovnem mestu. A zdi se, da se podjetja večinoma te povezave sploh ne zavedajo.

Sodeč po raziskavi pa je vzrok za takšno stanje tudi ta, da vodilni v podjetjih preprosto ne vedo, kako bi se težave sploh lotili. Agencija zato pripravlja izobraževanje na tem področju. V okviru nove kampanje Zdravo delovno okolje 2014–2015 bo tako ponudila učinkovita orodja za izboljšanje delovnega vzdušja in preprečevanje stresa na delovnem mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.