Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Desetina brez težav do heroina

najstnik, fant Shutterstock
V Sloveniji so droge mladim lahko dosegljive.

Mladostniki dandanes brez večjih težav pridejo do vseh vrst prepovedanih substanc, tudi do trdih drog, je pokazala ta teden objavljena evropska raziskava o odnosu mladih do drog, ki jo je maja letos v sklopu Eurobarometra izvedla Evropska komisija. V raziskavi je sodelovalo 12 tisoč naključno izbranih mladih iz vseh članic Evropske unije, Slovenija pa v nobeni kategoriji bistveno ne odstopa od povprečja.

V 24 urah se da dobiti vse

Rezultati glede dosegljivosti marihuane so bili v vseh članicah precej enotni, saj je v povprečju kar 57 odstotkov vprašanih odgovorilo, da bi jo brez težav dobili v naslednjih 24 urah (v Sloveniji 56 odstotkov). Trde droge so težje dosegljive, a kljub temu 22 odstotkov vprašanih meni, da si lahko brez težav v istem času priskrbijo kokain ali ekstazi, 13 odstotkov pa jih je enako odgovorilo glede heroina.

Ne gre pozabiti na alkohol

Raziskava je poleg nedovoljenih substanc zajela alkohol in cigarete, ki so brez težav dosegljivi veliki večini mladih; zlahka jih dobi več kot 80 odstotkov. Velika večina vprašanih se je ob tem strinjala, da naj bosta alkohol in tobak regulirana tudi v prihodnosti, saj se jih kar 91 odstotkov zaveda, da je uporaba teh substanc zdravju škodljiva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.