Magazin > Lepota & telo
24 ogledov

Januar brez sladkorja in mesa

Takrat, ko si zob ne morete umiti s ščetko, pomalicajte jabolko. (Foto: Shutters Žurnal24 main
Po praznikih si privoščite več bazične hrane.

Praznično prenajedanje na telesu pusti posledice. Poleg dodatnih kilogramov je telo po navadi zakisano, kar pomeni, da je ravnovesje med kislim in bazičnim porušeno. “Telo se zakisa predvsem s sladkorjem, ki ga med prazniki pojemo ogromno,” pojasnjuje strokovnjakinja za zdravo prehrano Matea Tea Dereani.

Za telo dva tedna počitka

Januarja je torej nujno, da poskrbite za svoje telo in se oddolžite za praznične prehranjevalne grehe. “Svetujem, da se po praznikih izogibate sladkorja in sladic ter mesa, ki prav tako kisa telo,” pravi Dereanijeva. “Uživajte predvsem rastlinsko in polnozrnato hrano,” svetuje. Najbolje je, da sadje jeste sveže, zelenjavo pa surovo. Pri večinoma bazičnem jedilniku bo treba vztrajati kar nekaj časa, saj se telo ne odzove takoj. “Telo v povprečju potrebuje od 14 dni do enega meseca, da se po prenajedanju med prazniki povrne v normalno stanje,” dodaja strokovnjakinja. Ko boste znova dosegli ravnovesje, se boste počutili veliko bolje.

Svoj pH izmerite z lističi

Zakisanost telesa lahko najpreprosteje preverite z lističi za merjenje vrednosti pH, ki jih kupite v lekarni (za sto lističev boste odšteli okrog deset evrov). Vrednost pH določite tako, da z lističem tri dni zapored preverjate pH urina.

Izkoristite bazično moč sadnih in zelenjavnih sokov

Količino bazične hrane lahko v svojem jedilniku povečate tudi tako, da si vsak dan privoščite kozarec ali dva sveže stisnjenih sadnih, zelenjavnih ali mešanih sadno-zelenjavnih sokov. Nutricionistka Alja Dimic svetuje, da takšen bazičen napitek popijete zjutraj na tešče, saj boste tako poskrbeli za pozitivno delovanje organizma ves dan. Pri izbiri sestavin imate proste roke, seveda pa izbirajte med ekološkimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.