Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Je rešitev v prepovedi alkohola?

alkohol Shutterstock
Pitje na javnih površinah naj bo prepovedano, predlaga ministrstvo.

“Ključno je ukrepanje na ravni lokalnih skupnosti,” so glede reševanja težav, povezanih z alkoholom, prepričani na ministrstvu za zdravje. Slovenija je po porabi čistega alkohola še vedno v samem vrhu med državami Evropske unije (EU). Med prvimi smo tudi po umrljivosti in boleznih, ki jih povzroči alkohol.

Prepoved alkohola v javnosti

Vesna-Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje podpira prepoved, ki so jo za pitje alkohola na javnih površinah uvedle nekatere občine. Zavzema se, da bi takšna ureditev veljala tudi 
v Ljubljani.

Alkohol naj bo dražji

V prihodnjih dneh bo na Bledu potekala nacionalna konferenca o državni alkoholni politiki, ki je Slovenija še nima. Sledila bo konferenci, ki jo je na isto temo na Švedskem organizirala EU. Predlagali so dvig cen in zmanjševanje dostopnosti alkohola ter prepoved oglaševanja alkohola.

Na ministrstvu opozarjajo tudi, da mladi v trgovinah brez težav kupijo alkohol in da se mladi opijajo vedno bolj zgodaj, kar je tempirana bomba, ki bo eksplodirala s povečanjem števila onkoloških bolnikov čez 20, 30 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.