Magazin > Lepota & telo
46 ogledov

Jennifer navdušil tek v vodi

Jennifer Aniston EPA
Najnovejši rekreacijski hit med slavnimi je tek v vodi, nad katerim se je navdušila tudi Jennifer Aniston.

Zvezdnica priznava, da v vodi teče vsak dan po petnajst minut, nova oblika teka pa bo morda premamila tudi vas.

Porabite več kalorij

Raziskava Univerze v Virginii je pokazala, da telo s tekom v vodi porabi več kalorij kot s tekom v naravi ali na tekaškem traku. Medtem ko so kandidati s klasičnim tekom v minuti porabili okoli osem kalorij, so jih s tekom v vodi porabili enajst in pol.

Manj obremenitev, manj poškodb

Čeprav je bil do zdaj tek v vodi rezerviran le za športnike in gibalne terapije po poškodbah, se v zadnjem času zanj odloča vse več rekreativcev, zelo primerna oblika vadbe pa je tudi za vse s čezmerno telesno težo in s težavami s sklepi, saj lahko tudi do 90 odstotkov zmanjša obremenitev sklepov (odvisno od globine vode) in možnosti za poškodbe.

Začetniki v globoko

Strokovnjaki svetujejo, da s tekom začnete v vodi, globoki do vratu. Na začetku več pozornosti posvetite drži hrbtenice, ki mora biti ravna, in položaju rok. Ramena naj bodo sproščena, roke premikajte naravnost naprej in nazaj tako, da spredaj s konicami prstov, zadaj pa s komolci lomite vodno gladino. Najprej poskusite teči na mestu, nato levo in desno, šele nato začnite osvajati dolžine bazena. Če imate težave z ravnotežjem, si na začetku pomagajte s penasto cevjo.

Nizka voda za večji učinek

Tek je najučinkovitejši v vodi do kolen, saj nizka voda tek oteži in ustvari učinek, kot da bi tekli z utežmi. A do nizke vode preidite počasi, saj je dobro ravnotežje, ki si ga boste pridobili postopoma, tu še pomembnejše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.