Magazin > Lepota & telo
68 ogledov

Kaj potrebujejo moški?

lepotec Shutterstock
Moški ne marajo crkljanja? Ni res. Moški, ki so v dolgem razmerju, so srečnejši, če so deležni veliko poljubov, objemov, crkljanja in drugih fizičnih znakov naklonjenosti, je pokazala raziskava.

Rezultati raziskave, ki bodo objavljeni v avgustovski številki revije Archives of Sexual Behavior, prinašajo tudi podatek, da moški verjetneje rečejo, da so v razmerju srečne, ženske pa verjetneje povedo, da so seksualno zadovoljene. To pa je ravno nasportno od tistega, kar so pričakovali strokovnjaki, je povedala vodja raziskave Julia Heiman, psihologinja in direktorica Kinseyevega inštituta na Univerzi Indiana. "Zelo uporabno sporočilo tega je, da ne delajte vnaprej zaključkov o moških in ženskah, saj ni nobene možnosti, da imate zagotovo prav," pravi Heimanova. V raziskavi so analizirali dobrih tisoč heteroseksualnih parov iz ZDA, Brazilije, Nemčije, Japonske in Španije – vsi pari so bili skupaj najmanj eno leto in polovica parov je bila skupaj vsaj 25 let. Ker se več raziskav osredotoča na propadla, neuspešna razmerja in na ločitve, je bilo preučevanje dolgih razmerij za ekipo s Kinseyevega inštituta poseben izziv. "O parih, ki so skupaj že dolga leta, ne vemo veliko. So srečni in zadovoljni s partnerstvom? Še manj vemo o tem, kaj pare zadovoljuje in kaj ne," je razložila Julia Heiman.

Moški vse srečnejši

Med moškimi so bolj srečni v razmerju Japonci, malo manj Brazilci in Španci. Med ženskami, ki so sodelovale v raziskavi, so najbolj srečne Japonke in Brazilke, a Heimanova je poudarila, da je razlike med deželami težko primerjati, saj raziskovalci niso upoštevali povezanosti z drugimi dejavniki (starost, socialni položaj ...). Bolj pomembno pa je, da so moški v razmerju z leti vse srečnejši, ženske pa so med prvim in petnajstim letom razmerja vse manj srečne – strokovnjaki to povezujejo s preobremenjenostjo žensk zaradi usklajevanja družine in službe. Šele ko mine slabih dvajset let razmerja, naj bi se sreča žensk povečevala.

Slab seks kriv za razhode

Z leti se povečuje tudi seksualno zadovoljstvo žensk, a raziskovalci menijo, da je to morda tudi zato, ker ženske, ki niso zadovoljne s seksom, razmerje pač končajo. Za moške velja, da so s spolnostjo bolj zadovoljni tisti, ki so deležni veliko poljubov, objemov in drugačnega crkljanja. Ker v razmerjih vztrajajo tisti, ki jim je crkljanje res pomembne? "Morda v razmerju zdržijo moški, ki imajo radi poljube, objeme in vse to. Morda pa jim je to postalo všeč skozi leta. Tega ne vemo," pravi Julia Heinman, ki namerava s kolegi nadaljevati raziskovanje – zanima jih, kako moško in žensko seksualno obnašanje vpliva na zadovoljstvo v dolgem razmerju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.