Magazin > Lepota & telo
322 ogledov

Kako nositi klekljan nakit

nakit Žurnal24 main
Klekljan nakit. Delikatno čipko kombinirajte k dražjim, večernim kosom oblačil.

Ogrlice, uhani in broške iz čudovitih svilenih niti idrijske čipke so vedno bolj zaželeni. Modni poznavalci svetujejo, da ta izjemno delikatni in nežni nakit kombinirate k oblačilom za večerne priložnosti.

Pazljivo pri materialih

"Čipka, še posebno če je v nežnih pudrastih barvnih odtenkih, se zelo lepo poda k prestižnejšim kosom oblačil," pojasnjuje modna oblikovalka Nina Šušnjara. "Strukturo čipke, ki deluje prefinjeno in nežno, je zato treba prilagajati materialom obleke, ki naj bodo gladki in mehki," dodaja in poudarja, da se morajo oblačila in tovrstni nakit zliti drugo z drugim.

Ob posebnih priložnostih

"Klekljan nakit si nadenite predvsem ob posebnih priložnostih," pravi oblikovalka, ki dodaja, da je seveda ključno poslušati sebe in slediti svojemu stilu. Modni okus je v zadnjem času tako raznovrsten, da nekateri glamurozna oblačila in prestižen nakit nosijo tudi vsak dan, še pravi modna oblikovalka.

12 ur za izdelovanje

Stanka Gorenc, ki se z izdelavo idrijskih čipk ukvarja že od otroških let, zadnjih deset let pa tudi s klekljanjem nakita, pravi, da izdelava para uhanov in ogrlice zahteva do 12 ur ročnega dela. "Rojena sem bila v bližini Cerknega, klekljanja pa sem se naučila doma in pozneje tudi v šoli," pripoveduje Gorenčeva in dodaja: "Za izdelavo nakita iz čipk so me pred leti navdušile hčerke, pa sem nato poskusila tudi s tem."

Za komplet tudi 60 evrov

Gorenčeva svoja dela tudi prodaja – par klekljanih uhanov pri njej dobite za od 14 do 16 evrov, ogrlico pa za 18 evrov. Tovrsten nakit v prosti prodaji sicer doseže ceno tudi 60 evrov za 
komplet.
Gorenčeva občasno sodeluje tudi na delavnicah, na katerih potekajo predstavitve teh ročnih del. Prestavitev klekljanega nakita v soboto ob 17. uri pripravljajo tudi v Šmarjeških Toplicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.