Magazin > Lepota & telo
190 ogledov

Kako se pripraviti na post

smoothie, napitek, zelenjava Shutterstock
Pomladni post. Pri postu s svežo zelenjavo je regrat odlična izbira, pravi nutricionistka Mojca Cepuš.

Kdaj se lotimo čiščenja telesa in na kaj moramo paziti, preden se lotimo posta?
Čiščenje telesa je zelo širok pojem in se pogosto uporablja zelo površno. Če sledimo naravnemu ciklu, je pomlad čas za nove začetke. Trenutno smo v postnem času, ki traja do velike noči. To obdobje bi lahko izkoristili za odpoved kakšni pregrehi ali za post. Pregreham se lahko odpovemo brez priprav, za resnejše oblike čiščenja telesa, kot je post, pa potrebujemo natančne napotke.

Kateri so najučinkovitejši načini prečiščevanja telesa? Koliko dni naj traja in kaj naj uživamo? So potrebne priprave?
Če se odločimo za post ob sadnih sokovih, vodi in zelenjavnih prevretkih, je vsekakor potrebna temeljita priprava, ki traja okoli enega tedna. Iz hrane počasi odstranjujemo živalske, potem mlečne izdelke, stročnice, začnemo dodajati sveže sokove, počasi ukinemo še žita, zadnji dan pa jemo samo surovo sadje in zelenjavo. Tako smo pripravljeni na post, ki lahko traja en dan ali pa tudi sto dni. Kako se ga bomo lotili in kako dolgo bo trajal, je odvisno predvsem od tega, za katero težavo upamo, da jo bomo z njim rešili.

Katere rastlinske pripravke lahko uporabimo? Lahko vključimo tudi pomladansko zelenjavo, kot je regrat?
Lahko se odločimo, da bomo en teden jedli le surovo sadje in zelenjavo. V tem primeru je regrat odlična izbira.

Kako naj se spomladanski način in ritem prehranjevanja razlikujeta od zimskega?
Za sodobnega človeka v urbanem okolju naj se ne bi preveč razlikoval. Če živimo bolj v stiku z zemljo, jemo več lokalne in sezonske hrane. Pozimi zaradi mraza potrebujemo tudi malo več energije, kar pogosto pomeni, da pozimi jemo hrano, kot so pečenice in krvavice, česar spomladi ne uživamo. Spomladi pojemo več svežega sadja in zelenjave, saj ju imamo na voljo.

Vrste posta. Obstaja več metod postenja: ob vodi, sadnih in zelenjavnih sokovih, zelenjavnih prevretkih. Telo lahko razstrupimo tudi tako, da se za nekaj časa odrečemo mesu in jemo samo vegansko ali samo presno hrano.


Zdravniški nadzor. Ne glede na to, za kateri način čiščenja telesa se odločite, ga je priporočljivo začeti pod nadzorom zdravstvenega praktika ali zdravnika. Nadzor zdravnika je še posebno pomemben za tiste, ki imajo sicer težave z zdravjem ali kronične bolezni.


Prehrana in hidracija. V času čiščenja telesa (če se ne odločite za post ob vodi) uživajte veliko organsko pridelane zelenjave – sveže, poparjene ali surove. V obdobju čiščenja je izjemno pomembno hidriranje; pijte veliko čiste vode ali zeliščnih čajev.

Proti boleznim. Čiščenje telesa najbolj koristi tistim, ki se prehranjujejo predvsem z industrijsko predelano hrano in živili iz bele moke ter uživajo veliko alkohola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.