Magazin > Lepota & telo
223 ogledov

Kako stopiti najtrdovratnejše maščobe

telovadba
1/6
Shutterstock
Trebuh, zadnjica, stegna. Najtrdovratnejše maščobe 
stopite z rednim in doslednim aerobnim treningom.

Maščobne blazinice. "Najpogostejši vzroki za kopičenje maščobe na predelih trebuha in zadnjice so neuravnotežena prehrana, premalo telesne dejavnosti, kajenje, v nekaterih primerih pa tudi hormonsko neravnovesje," pojasnjujejo strokovnjaki iz centra za zdravo življenje Healthness.

Trebuh nazadnje

Maščobnih blazinic na trebuhu, zadnjici in stegnih se je najtežje znebiti. Poleg uravnotežene prehrane tako v Healthnessu priporočajo vsaj 50 minut visokointenzivnega aerobnega treninga od dva- do trikrat na teden. "To pomeni več zaporednih vaj, ki jih delate z zelo kratkimi premori (deset sekund), med posameznimi serijami pa naj bosta do dve minuti počitka," svetujejo. Vaje za trebušne mišice se izvajajo proti koncu vadbe. V nasprotju s splošnim prepričanjem pa pri teh ni toliko pomembno število kot predvsem kakovost izvajanja. Več kot tri serije s 25 ponovitvami niso potrebne.

Podobno svetuje tudi osebni trener Žiga Šink iz Fitline studia, ki je pripravil predloge za štiri vrste vaj, posebno primerne za učvrstitev trebuha, zadnjice in stegen.

Pol obroka zelenjave

"Predeli kopičenja maščobe v telesu so večinoma gensko pogojeni," pravi strokovnjakinja za prehrano in hujšanje Mojca Cepuš. "Pri ženskah tako prevladujeta dva tipa postave – hruškasta in oblika jabolka," razlaga strokovnjakinja in poudarja, da se s pravilnim načinom prehranjevanja v samo določen del telesa nikakor ne da shujšati. S tem s strinjajo tudi v Healthnessu, kjer dodajajo, da maščobo zmeraj izgubljamo povsod po telesu.

Cepuševa prav tako odsvetuje uživanje prehranskih dopolnil za hujšanje, saj se po njenih besedah "ne moremo do konca življenja zanašati nanje". Kot pravi, je pomembnejše zdravo prehranjevanje, pri čemer pazimo, da redno uživamo tudi ogljikove hidrate, polovica zaužitega pa naj bo zelenjava. Sadje in zelenjavo priporoča tudi v surovi obliki, saj kot dodaja, "možgani drugače dojemajo hrano, ki jo žvečimo, kot pa če jo recimo pripravimo v smuti".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.