Magazin > Lepota & telo
66 ogledov

Kruh revnih je danes kruh bogatih

kruh Shutterstock
Kupci iščejo predvsem svežino, za zamenjavo kruha pa se odločijo relativno hitro.

Iz nabora treh regionalnih kruhov bodo v vsaki regiji z glasovalnimi listki v trgovinah ter prek Mercatorjeve spletne strani kupci lahko odločili, kateri kruh bodo v pekarni tudi zares začeli peči in bo nato kmalu na voljo v trgovinah. Razglasitev zmagovalcev bo 16. oktobra, na dan hrane.

Vse tisto, kar je bilo nekoč odraz revščine, je danes postalo največje obilje,” je o črnem, rženem, ajdovem in drugem nebelem kruhu povedal etnolog Janez Bogataj na včerajšnji predstavitvi rezultatov raziskave slovenskih nakupnih navad, ki sta jo ob začetku akcije uvajanja novih vrst slovenskega kruha pripravila Pekrana Grosuplje in Mercator. Raziskava je pokazala, da vsaka regija kupuje drugo vrsto kruha.

Kislo testo namesto ejev

Čeprav gre za nove recepte, se pri peki teh kruhov opirajo na klasične postopke. “Sodobna tehnologija nam omogoča, da kruh delamo po tradicionalnih postopkih,” je pojasnila Barbara Štiglic, tehnologinja iz pekrane Grosuplje. Z uporabo kislega testa, ki pripomore k daljši svežini kruha, se namreč lahko izognejo uporabi dodatkov. Prav dolga obstojnost in svežina kruha sta sodeč po rezultatih raziskave glavni značilnosti, ki ju kupci iščejo. Brez dvoma pa sta za ohranjanje zdravja pomembni tudi raznolikost in kakovost sestavin.

Iz regionalnih sestavin

V pekarni so za vsako regijo pripravili tri vrste kruha, ki vsebujejo sestavine, značilne za regijo. Za Koroško so tako denimo pripravili mešanega rženo-ajdovega s suhimi jabolki, mešanega rženo-ajdovega in mešanega rženega s kumino, za Primorsko pa pšeničnega z rozinami, pšeničnega belega s suhimi figami in kruh s suhim paradižnikom. Ne gre za kruh, pripravljen po tradicionalnih receptih naših babic, temveč za kruh, ustvarjen na novo, a z uporabo tradicionalnih lokalnih sestavin. Kruh iz slovenske pšenice bo na policah trgovin sicer tudi posebej označen.

Manj denarja, beli kruh

Vrsta kruha v košarici pa ni le znamenje prehranjevalnih navad, ampak tudi kupne moči. Raziskava je to potrdila, saj so dražje vrste kruha najbolj prodajane v osrednji Sloveniji in na Primorskem, medtem ko je nekoč cenjen, a danes predvsem poceni beli kruh na prvem mestu v Pomurju in na Dolenjskem.

Komentarjev 4
  • nasha71 11:52 09.oktober 2012.

    žal nimamo vsi pekaren v bližini. Imamo pa v Mercatorju po 18 uri 50% cenejši kruh ;)

  • andreja980 10:08 09.oktober 2012.

    Tisti ki ne kupuje kruha v Merkatorju si lahko privošči tudi kakšno drugo vrsto kruha. Dam samo primer. Velika popoldanska bela štruca v Merkatorju cca 2,70 eur, medtem ko npr. v Brumatu daš za isto količino kruha kar 1 eur ...prikaži večr manj. Tako da nasvet tistim, ki bi si radi privoščili še kakšno drugo vrsto kruha, da kupujejo v pekarnah, ampak v tistih, kjer kruh tehtajo in ne kjer je cena / kos.

  • zdrej 10:02 09.oktober 2012.

    Kar pa določajo plače. Plače ne odražajo koliko in kako kakovostno je to delo.