Magazin > Lepota & telo
21 ogledov

Krzno ostaja moralna dilema

Marani Imaxtree
Krznu se tudi letos ne bo mogoče upreti. Najdemo ga povsod; na plaščih, jaknah, šalih in čevljih. Krzneno je lahko celotno oblačilo ali pa le detajli v naravnih barvah ali živih odtenkih. Slovenski modni oblikovalci pa imajo različen odnos do krzna.

Živimo v času, ko krzno že dolgo ni več simbol razkošja. Postalo je stalnica, ki se enkrat izraziteje, drugič morda manj prepleta s preostalimi trendi in tako ohranja svoj prostor v modi. “Pri svojem delu nikoli ne uporabljava živalskega,” sta nam zaupala modna oblikovalca Matjaž Plošinjak in Eric Maj
Potočnik. Končno se v svetu več govori o ohranjanju narave, okolju prijazni tehnologiji in ekologiji. Vse večji poudarek je na eko in bio. “Ali ne bi v to kategorijo umestili tudi kakovostnega umetnega ekokrzna, ki ga včasih po kakovosti ni enostavno ločiti od naravnega, in še več pozornosti namenili
nadaljnjemu razvoju tega področja?” se sprašujeta sogovornika.

Odločno nasprotuje

Čeprav mi je videz krzna všeč, nisem privrženka krznenih izdelkov. Verjamem, da vsak dovolj izobražen, predvsem pa ozaveščen človek ne nosi pravega krzna nasilno ubitih živali,” pravi modna oblikovalka Maja Ferme. Če želite slediti letošnjim modnim smernicam, se raje odločite za umetno krzno, obarvano z letos modnimi barvami. Če pa resnično želite biti modni, izberite ekošik, ki iz leta v leto postaja močnejši, predlaga oblikovalka.

Odločitev je vaša

Krzno – pravo ali umetno – je tisti material, ki povzdigne tudi najpreprostejši videz, pa pravi modni oblikovalec Matevž Faganel. Letos je poudarek predvsem na modri in smaragdni barvi, prav tako na barvi rdečega vina ali pa črni in sivi. V modi je vse. Ali se boste odločili za pravo ali umetno, pa je povsem vaša odločitev, dodaja Faganel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.