Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Kupujte pametno in zdravo

Obrok naj vsebuje več različnih barv. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Vse več ljudi se odloča za nakup ekološko pridelanih živil, a jih pri tem velikokrat od nakupa odvrne njihova cena.

Ta je namreč včasih občutno višja od cene živil, pridelanih na konvencionalni način. Toda z malo premisleka ne bo treba žrtvovati zdravja in prepričanj za to, da bi na koncu meseca ostalo še kaj denarja; s pametno izbiro in nekaj načrtovanja si lahko nakup ekoloških živil privošči prav vsak. Ponujamo vam nekaj praktičnih nasvetov o tem, kdaj je smiselno za oznako "ekološko" plačati nekaj več in kdaj ne.

Banana je banana
Nekatere rastline vase vsrkajo veliko strupenih snovi in pesticidov, ki so jim izpostavljene, nekatere pa so nanje zelo odporne. Pri kupovanju sadja in zelenjave spadajo v prvo skupino banane, brokoli, zelje, kivi, grah, čebula in ananas. Pri teh živilih se doplačilo za ekološko pridelavo ne splača, saj se ne razlikujejo veliko od klasično pridelanih. Kljub temu jih ne pozabite dobro oprati (vsaj pol minute jih umivajte pod tekočo vodo), saj so nedvomno škropljena. Nasprotno pa se pri kupovanju hrušk, jabolk, breskev, nektarin, jagod, češenj, grozdja, špinače in solate raje odločajte za tiste z oznako eko. Doplačilo se v tem primeru splača, saj so te vrste sadja in zelenjave pravo skladišče vseh strupov iz okolja.

Kupujte sezonsko in lokalno
Jagode so sredi zime vsaj trikrat dražje kot na začetku poletja, ko je njihov naravni čas zorenja. Odločajte se torej za sezonsko sadje, saj je vedno cenejše od tistega, ki ga je bilo treba pridelati pod umetno ustvarjenimi pogoji, v rastlinjaku sredi zime. Pomembno je tudi kupovati lokalno; to pomeni, da ne boste plačali še za prevoz in skladiščenje živila, sadje in zelenjava pa bosta zaradi kratke poti do potrošnika ohranila tudi več vitaminov in bosta v boljšem stanju. Če je le mogoče, poiščite ekološka živila proizvajalcev in pridelovalcev iz bližnje okolice. Še najbolje je, da se po nakup odpravite neposredno k viru; če je to ekološka kmetija pod bližnjim hribom, lahko združite prijetno s koristnim in se odpravite na nakupovalni izlet v naravo.

Trgovinske znamke in lasten vrt
Pri izbiri trgovine se odločajte za tiste, ki imajo lastne ekološke blagovne znamke. Ta živila so zaradi nizkega vlaganja v oglaševanje in embalažo cenejša od znanih blagovnih znamk, podvržena pa so enakim strogim merilom ekološke pridelave. Če imate možnost, pa lahko v želji po čim cenejši zdravi hrani greste še dlje; omislite si svoj vrt ali vrtiček; pa če to pomeni ogromno polje koruze, gredico za hišo ali lonček začimb na okenski polici. Uživanje hrane, ki ste jo sami pridelali na okolju prijazen način, poleg finančnih prednosti in gastronomskih užitkov prinaša tudi posebno zadovoljstvo, da vam je z delom svojih rok uspelo materi naravi pomagati ustvariti nekaj dobrega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.