Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

Malica naj bo ekološka

malica, kosmiči, hrana Shutterstock
Šolska prehrana. Jedilniki v šolah so kljub izboljšavam daleč od idealnega.

Izbira. "Otrokom bi morali tako doma kot v šolah čim bolj ponujati zdravo, lokalno ekološko pridelano hrano, a v večini primerov žal ni tako," ponudbo šolskih malic in kosil v slovenskih učnih ustanovah komentira strokovnjakinja za prehrano Matea Tea Dereani. Razlog za to po njenih izkušnjah tiči predvsem v tem, da je kljub izobraževanju šolskih kuharjev in kuharic najpomembnejše merilo pri izbiri ponudnika živil in oblikovanju jedilnika še vedno zgolj čim nižja cena.

Sladka hiperaktivnost

"Velik delež šolskih malic vsebuje beli sladkor, ki je zelo nezdrav in pri otrocih povzroča tudi hiperaktivnost," pravi Dereanijeva. To učiteljem in učencem otežuje učni proces, saj je razred veliko nemirnejši, le malokdo pa pomisli, da na obnašanje otrok precej vpliva tudi hrana. Preden za hiperaktivnost otrok okrivite bolezen ali slab vpliv vrstnikov, pomislite torej tudi na to, kaj otrok je.

Zahtevajte zdravo hrano

"Starši naj izrazijo svoje želje in povedo odgovornim, kakšne hrane si v šoli želijo za svojega otroka," poudarja Dereanijeva. Naredite, kar je v vaši moči, da bi otroku tudi v šoli omogočili zdrav jedilnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.