Magazin > Lepota & telo
104 ogledov

Nad komarje brez kemikalij

sivka Shutterstock
Komarji ne marajo vonja pelargonij, sivke in citronske melise.

Nadležnim komarjem je mogoče kljubovati tudi brez kemikalij. Ne marajo namreč vonja pelargonij, odženejo pa jih na primer tudi grmički sivke v okrasnih koritih na balkonu, citronska melisa in sadike paradižnikov. Komarji bodo manj nadležni, če boste v cvetlične lončke zasadili ognjič ali rožmarin in jih namestili na zunanje okenske police ali pa jih postavili v stanovanje.

 

  • Uporabite eterična olja
    Eterična olja limonske trave, čajevca, cedre, citronke, evkalipta in cimeta je mogoče kupiti v vseh zeliščnih lekarnah. Nekaj kapljic olja kanemo na poseben svečnik ter tako odišavimo prostor in preženemo komarje.

  • Električni odganjalniki
    Eterična olja lahko nadomesti električno razpršilo za zaščito pred komarji. Gre za tekoči osvežilnik zraka z izvlečki pelargonije in citronele, ki naj bi deloval 360 ur. Brez kemikalij so tudi električni odganjalniki komarjev, ki oddajajo visokofrekvenčen zvok, podoben zvoku kril kačjega pastirja, ki je naravni plenilec komarjev.

Ohladite in ublažite srbenje

"Piki komarjev pri nas niso nevarni, saj komarji pri nas za zdaj ne prenašajo povzročiteljev nalezljivih bolezni. So pa lahko zelo neprijetni in včasih tudi boleči," pravi Nina Pirnat z inštituta za varovanje zdravje. Kadar je pikov veliko in še posebno če gre za otroka, je treba vbodena mesta hladiti z ledom in jih očistiti s fiziološko raztopino.

  • Aloe vera in hidrolat sivke
    Če pičeno mesto spraskamo, lahko povzročimo okužbo, zato je pomembno preprečiti neprijetno srbenje. To lahko učinkovito storimo z aloe vero – v lekarnah je mogoče kupiti tudi stoodstotni gel. Srbečico po pikih ublaži tudi hidrolat sivke, ki ga je največkrat mogoče kupiti v obliki razpršila.

  • Pomoč iz kuhinje
    Piki komarjev se blažijo tudi z obkladki iz stolčene čebule in zeljnih listov; mesto pika lahko natrete s hrenom ali peteršiljem. Pomagata tudi limona in česen, ki sta naravna antibiotika, če imate pri sebi sodo bikarbono, pa jo nekoliko razredčite z vodo in s tem mažite oteklino.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.