Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Najprej poskusite s petimi vpihi

plavanje, plaža, deklica Shutterstock
Če se otrok utaplja, ukrepajte takoj in pokličite reševalce.

Utopitve so po podatkih ljubljanske medicinske fakultete drugi najpogostejši vzrok smrtnih poškodb predšolskih otrok v Sloveniji. Majhni otroci se lahko v nizkem bazenčku kljub nadzoru staršev izjemno hitro znajdejo pod vodo, zato je pomembno, da znate, če se otrok utaplja, ukrepati pravilno in čim hitreje.

Potegnite ga na suho. Če opazite, da se otrok utaplja ali je že pod gladino, ga takoj potegnite iz vode. Če je mogoče, ga zaradi lastne varnosti rešujte s kopnega ali pa se mu približajte od zadaj. Če ste v družbi, naj kdo drug pokliče reševalce (112), in sicer takoj, ko opazite, da je otrok v težavah.

Odstranite ovire. Otroka na suhem slecite do pasu in poglejte, ali ima v ustih kakšen tujek, ki bi oviral nadaljnje dajanje prve pomoči (na primer morske alge ali pesek). Ne izgubljajte dragocenega časa s poskušanjem izlivanja vode iz pljuč.

Oživljanje 30 : 2. Če otrok ne diha, mu takoj začnite dajati umetno dihanje. To pri majhnem otroku storite tako, da s svojimi usti prekrijete njegova usta in nos. Če ste sami z otrokom, vanj najprej vpihnite petkrat zapored; če ne čutite njegovega srčnega utripa, ga eno minuto oživljajte, nato pa pokličite reševalce in ga še naprej oživljajte, dokler ne začne spet sam dihati (ali dokler ne prispejo reševalci). Oživljanje naj poteka v razmerju 30 : 2, kar pomeni, da 30 pritiskom zunanje masaže srca sledita dva vpiha. Otrokovo srce masirajte nežneje, kot če bi masirali srce odraslega; namesto obeh rok uporabite le eno in na prsnico pritiskajte z iztegnjeno roko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.