Magazin > Lepota & telo
92 ogledov

Najstnikom dovolite spati dlje

najstnik spanje Shutterstock
Najstniki. Potrebujejo več spanja in poznejše prebujanje, saj puberteta spremeni naravni bioritem.

Z vstopom v puberteto otroci potrebujejo več spanja, zamakne pa se jim tudi običajen ritem počitka, zato jim zgodnje vstajanje naredi več škode kot koristi. To je pokazalo več raziskav, ki so jih izvedli na šolah v Veliki Britaniji. Na Otoku razmišljajo celo, da bi začetek pouka v šolah po vsej državi premaknili na uro pozneje, nekatere ustanove pa so to že storile.

Najstnik glede na raziskavo potrebuje devet ur spanja, ta čas pa se do prehoda v 20. leta še podaljšuje. Nato se znova začne krajšati in v 50. letih doseže enako dolžino kot v letih pred puberteto. Gre za naravno spreminjanje vzorcev spanja, ki so jih raziskovalci opazili tudi pri drugih sesalcih.

Ob tem so znanstveniki opozorili tudi na to, da zaradi zgodnjega vstajanja najstniki zaspanost in pomanjkanje energije nadomeščajo s sladkimi prigrizki in kofeinskimi napitki, kar ima zelo slabe učinke na njihovo zdravje in zagotovo igra veliko vlogo pri naraščanju odstotka predebelih otrok. Če ni nujno, najstnikov torej ne priganjajte iz postelje in jih raje pustite, da se dobro naspijo.

Komentarjev 1
  • bubu26 20:48 05.maj 2013.

    naj grejo prej spat... in pa od nekdaj velja pregovor: rana ura, zlata ura!