Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Napotki za maraton v slabem vremenu

tekač Shutterstock
Vremenoslovci za nedeljo napovedujejo precejšnjo ohladitev in dež. Temperature v času Ljubljanskega maratona naj bi bile okoli pet stopinj Celzija.

Jejte več

Pojejte nekoliko obilnejši zajtrk in popijte topel čaj, če vam ta med tekom ne povzroča prebavnih težav,” svetuje tekaški trener Luka Ljubič. Tudi med tekom je dobrodošel topel, a ne prevroč čaj – s katerim od svojih navijačev se dogovorite, da vam ga poda ob poti.

Rokavice nujne

Oblecite tekaški anorak. Potrebovali boste tudi čepico, najbolje s ščitnikom, ki prepreči, da bi dež padal na obraz. “Zelo pomembne so rokavice, saj se krvni obtok v rokah med tekom poslabša. Čez dolge tekaške pajkice oblecite trenirko, ki jo pred startom slecite,” svetuje Ljubič. Če ne lovite minut, obujte nepremočljive superge. Zaščita za nos in usta pri temperaturah nad nič stopinj Celzija načeloma ni potrebna, vendar nekatere mrzel zrak precej moti, zato je odločitev odvisna od posameznika.

Masirajte mišice

Najprej si zmasirajte mišice na nogah, ki so pri nižjih temperaturah slabše prekrvavljene, nato počasi tecite od deset do 15 minut. Raztezalne in druge vaje izvajajte rahlo. Ogrevanje naj traja vsaj pol ure,” pravi Ljubič. Priporoča tudi, da se pred odhodom od doma namažete s kremo za ogrevanje. Tako boste na start prišli že nekoliko ogreti in boste lahko začeli teči brez tveganja.

Previdno v ovinek

Če bo med maratonom deževalo, vam lahko v ovinku zdrsne, zato tecite pazljivo! Če bodo med dežjem naletavale snežinke, je nevarnost za poškodbe še večja, zdrsne vam lahko tudi na ravnem terenu.

Nujno se preoblecite

Pred startom slecite dodatna oblačila. Urban Praprotnik, profesor športne vzgoje, priporoča, da si oblečete majico s kratkimi rokavi, čez njo pa majico z dolgimi rokavi – po potrebi si jo lahko med tekom zavežete okrog pasu – in vetrovko. Med tekom se ne boste prehladili. Najpomembnejše pravilo, ki se ga morate držati, če hočete ostati zdravi, pa je, da se po prihodu na cilj nemudoma preoblečete – slecite vsa mokra oblačila in si nadenite suha. Šele nato se posvetite okrepčilu in prijateljem, ki vas bodo čakali na cilju.

Ob poti ne bo toplih napitkov

Organizatorji maratona bodo tekačem na cilju ponudili topel čaj in juho, ob trasi pa bodo poleg vode energetski napitki. Gojko Zalokar, direktor Ljubljanskega maratona, osipa odraslih tekačev zaradi slabega vremena ne pričakuje, meni pa, da bo teklo precej manj otrok, kot jih je prijavljenih na otroške teke.

Prodaja startnih številk

Po najavi slabega vremena so se na nekaterih spletnih forumih in tudi na Twitterju pojavile ponudbe za prodajo startnih številk. Zalokar razlaga, da bo tekač, ki bo kupil startno številko nekoga drugega, tekel pod njegovim imenom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.