Magazin > Lepota & telo
44 ogledov

Ne ustvarja za princeske

Matevž Faganel Anže Petkovšek
Matevža Faganela smo v njegovi delavnici ujeli na sončno jutro, ko je bil z mislimi že čisto v novi kolekciji, ki jo bo predstavil na aprilskem tednu mode.

Matevž je modni oblikovalec, ki oblek ne ustvarja le za modne brvi, temveč za "gospodične, ki bodo njegove kose tudi nosile". Med temi gospodičnami sta tudi Katarina Kresal in Hannah Mancini.

Kako bi opisali svoje stranke?
Moje stranke so ženske, ki se rade oblačijo ženstveno, so sproščene, samozavestne in si včasih drznejo obleči kaj drugačnega, saj moje kreacije niso čisto klasične. Rade uživajo življenje in nosijo modo v njihovem vsakdanjiku. Pri starosti ni omejitve, stare so nekje od 20 do 70 let. 

Za koga raje ustvarjate, za ljudi, ki jih ne poznate, ali za ljudi, o katerih že kaj veste?
Vsak način dela je zelo drugačen. Ko oblikuješ kolekcijo, jo oblikuješ za svojo potencialno stranko, ko pa delaš po naročilu, se moraš prilagajati željam in proporcem ženske, za katero delaš. Oboje mi predstavlja dober izziv.
Do katere mere upoštevate želje?
Stranke k meni prihajajo zaradi mojega dela, mojega stila, ne zaradi "princeskine obleke", saj nisem znan po tem (smeh). Tukaj gre za vzajemno zaupanje, pogovorimo se, želje upoštevam in tudi kaj svetujem.

Kakšen je vaš delovni dan?
Odvisno, v katerem mesecu (smeh). Kadar delam kolekcijo, je treba priskrbeti material, veliko časa vzame krojenje; kadar delam po meri, je veliko dela s strankami v studiu, veliko se hodi do šivilj. Ko pride na vrsto fotografiranje, je treba poiskati manekenke, jih pripraviti ... Delovni dnevi so zelo različni, odvisni od obdobja.

Kje črpate navdih za svoje kreacije?
To je zelo težko vprašanje, ker je vsako sezono drugače. Sledim svojemu šestemu čutu, ideje pridejo same od sebe. Od sveta umetnosti, glasbe, dogodkov v življenju in različnih muz, do prijateljev in filmov.

Imate kakšne omejitve, kako daleč greste pri kreiranju?
Nimam. Poskušam se držati tega, da so moja oblačila uporabna, da niso samo neki predstavitveni kosi, ki nimajo končnega kupca. Mislim, da so obleke narejene za to, da se nosijo. No, vsaj moje kreacije. Držim se tega, da se pri vsakem kosu najde neka gospodična, ki bo to oblekla.

Matevž Faganel | Avtor: promocijsko gradivo promocijsko gradivo
Kako dobivate stranke?
Zelo različno. Nekatere me poiščejo same, veliko jih je v Maxiju, kjer se prodajajo moji kosi, pozna pa se tudi po modnih revijah. Čez slab mesec bom na Tavčarjevi skupaj z Nino Šušnjara in Sanjo Grcić odprl novo trgovino Koda386, v kateri bo na voljo še več mojih kosov.

Kakšna je vaša napoved za letošnjo pomlad in poletje?
Pri meni je veliko barvnih kombinacij, kot sta črno-rdeča, veliko je močnih barv, kot so vijoličasta, indigo modra, rožnata ... V proizvodnjo sem dal ravnokar tudi nekaj modrih tonov. Mislim, da se bo spomladi nosila bela, veliko bo črt, trend je tudi, da so sprednji deli kril in majic krajši, zadnji pa daljši. 

Kaj pa pastelna barva, ki naj bi bila hit letošnje tople sezone?
Pastelni odtenki so, ampak pri meni niso tako poudarjeni. Morda bolj v spranih barvah zlato-srebrne.

Aprila nas čaka nov teden mode; kako potekajo priprave?
Materiale že imam, koncept je postavljen, zdaj moram začeti pripravljati krojenje kolekcije in dokončati njen razvoj. 

Kakšne kose bomo videli na modni brvi?
Kolekcijo jesen-zima 2012/13 navdihujejo bolj zemeljske atmosfere: vulkani, ter element ognja in zemlje. Pri kolekciji bom tokrat sodeloval z Ano Lazovski in Mileno Eber. Več pa aprila (smeh).

Ali kdaj tudi samo poprimete za šivanko, zašijete kakšen kos?
Kar se tiče izdelave oblačil, sem velik perfekcionist, zato raje vidim, da to delajo ljudje, ki to obvladajo stoodstotno. Hočem, da so moje kreacije izdelane popolno. Če pa je treba, poprimem kdaj tudi sam.
Kaj najraje oblikujete?
Obleke kot oblačilne kose in pletenine. Nekako imam vedno raje spomladansko kolekcijo.

Se pri izdelovanju oblačil zgledujete po kateri hollywoodski ikoni?
Navdihi prihajajo od različnih ikon – živih ali pokojnih, na primer Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor in Coco Chanel. Danes mi je všeč predvsem stil Róisín Murphy.

Če bi lahko oblekli katerokoli žensko na svetu, živečo ali pokojno, katero bi izbrali?
Težko bi se bilo odločiti za eno, pa vendar: recimo Marilyn Monroe med pokojnimi in Madonno med živečimi.

V katerem obdobju v zgodovini pa bi najraje živeli in ustvarjali?
V času, v katerem smo danes. Všeč mi je, ker je hkrati eklektičen in nostalgičen in moderen in usmerjen v prihodnost.

Obstaja kakšen modni kos, ki je bil nekoč stalnica ženske garderobe in za katerega vam je žal, da se ne nosi več?
Mufi so bili izjemno simpatični. 

Kreacije katerega modnega oblikovalca najbolj občudujete?
Obožujem denimo znamke Lanvin, Dries Van Noten in Balenciago.

Kateri modni kos bi morala v omari imeti vsaka ženska?
Malo črno obleko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.