Magazin > Lepota & telo
14 ogledov

Odkrili bakterijo, ki pomaga hujšati

ženska tehtnica Shutterstock
Znanstveniki so med raziskavami na miših odkrili bakterijo, ki živi v črevesju in lahko pripomore k zmanjšanju telesne teže, prav tako pa tudi k zdravljenju diabetesa tipa 2.

Znanstveniki domnevajo, da bakterija spremeni stene črevesja in s tem tudi način absorpcije hrane, danes poroča britanska medijska mreža BBC.

Podobne teste kot na miših naj bi sedaj preizkusili tudi na ljudeh. V človeškem telesu sicer mrgoli bakterij, majhnih organizmov, ki po številu prekašajo človeške celice za desetkrat. Vedno več je dokazov, da te bakterije ali "mikrobiomi" vplivajo na zdravje. Raziskave so sicer že pokazale na razlike med vrstami in številom bakterij v črevesju pri vitkih in debelih ljudeh.

Raziskovalci univerze v belgijskem mestu Louvain so delali poskuse z eno samo vrsto bakterije, akkermansio muciniphilo, ki običajno predstavlja od tri do pet odstotkov bakterij v črevesju, njeno število pa upada z debelostjo.

Miši postale večje, a vitkejše

Mišim z visokomaščobno dieto, ki je povzročila, da so dobile za od dva- do trikrat več maščob kot običajno, so nato dali v hrano omenjeno bakterijo. Miši so sicer ostale večje kot njihovi vitki primerki, vendar so izgubile okoli polovico telesne teže, pri tem pa njihove diete niso spreminjali. Hkrati so imele nižjo raven inzulinske rezistence, ki je ključni simptom diabetesa tipa 2. "Gre za prvo potrditev neposredne povezave med točno določeno vrsto bakterij in izboljšanjem metabolizma. Presenetljivo je, da lahko ima ena sama vrsta od več tisoč v črevesju tak učinek," je izsledke raziskave komentiral profesor Patrice Cani iz Katoliške univerze v belgijskem mestu Louvain. Dodal je, da bi to lahko bil "prvi korak" pri morebitni uporabi bakterije kot preventive pred prekomerno telesno težo in diabetesom tipa 2.

Mikrobiolog univerze College Cork, profesor Colin Hill, pa je ocenil, da gre za zelo "zanimivo študijo, ki je pokazala na povezavo med bakterijo in telesno težo". Raziskava bo tako lahko pripomogla k natančnemu razumevanju tega, kar se dogaja v črevesju, s tem pa tudi k dietnim nasvetom po meri ljudi, ki si prizadevajo izgubiti telesno težo.

"Mislim pa, da ne bo možno, da bi ves dan jedli sladoled, čips in klobasice, nato pa pojedli bakterijo, da bi izničili vse tisto, kar smo pojedli prej," je ob tem opozoril Hill.

Komentarjev 2
  • BenX 17:36 14.maj 2013.

    kaj pa trkulja ali gliste? to je tudi v črevah. a pomaga?

  • Mrcina 14:20 14.maj 2013.

    Miši postale večje, a vitkejšeMiši so sicer ostale večje kot njihovi vitki primerkiTeh dveh stavkov ne razumem najboljše.... Torej če npr. gre človek za poskusnega zajca lahko postane večji, ampak vitkejši ali kako?