Magazin > Lepota & telo
78 ogledov

Otroci avtizem prerastejo

otrok fantek deklica Shutterstock
Otroci. Pri nekaterih znaki avtizma postopoma izginjajo z odraščanjem.

Nekateri otroci, pri katerih se že zgodaj kažejo znaki avtizma, pozneje simptome prerastejo in kot odrasli z avtizmom nimajo težav. To je pokazala obsežna ameriška raziskava, ki jo je izvedla organizacija Nacionalni inštituti za zdravje (NIH).

Naučijo se premagati ovire

Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji Journal of Child Psychology and Psychiatry, v njej pa je sodelovalo 44 enako starih otrok, pri katerih je bila diagnosticirana enaka (blažja) oblika avtizma. Otroke so spremljali več let ter opazovali njihov psihološki in motorični razvoj, pri tem pa kljub enakim terapevtskim pristopom in vzgoji opazili velike razlike. Nekateri so postopoma izboljševali svoje socialne veščine in v nekaj letih povsem izgubili vse znake avtizma, medtem ko se pri drugih stanje ni spremenilo oziroma se je poslabšalo.

Raziskovalci menijo, da se nekateri otroci preprosto naučijo bolje premagovati ovire, ki jih povzroča avtizem, in se njihovi možgani spremenijo tako, da najdejo pot okrog njih oziroma ovire prikrijejo. Avtizem je pri njih torej še vedno prisoten, le da se z njim drugače spopadajo. To odkritje bo podlaga za nove vrste zdravljenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.