Magazin > Lepota & telo
65 ogledov

Pet zmot o hujšanju

ženska, hrana Shutterstock
Nekatere diete prepovedujejo ogljikove hidrate, druge svetujejo, da z jedilnika izključite maščobe, tretje zapovedujejo beljakovine ... Veliko je diet, še več pa je zmot, ki jih te prinašajo s seboj. Preverite pet najpogostejših.

1. zmota: Po 18. uri ne smem več jesti. Kalorije ne poznajo ure. Različne raziskave so pokazale, da je bolj pomembno, koliko kalorij vnesete v organizem in ne, ob kateri uri. Ne glede na to, kdaj boste jedli, telo čezmerno zaužite kalorije skladišči v obliki maščobnih blazinic.

2. zmota: Če bom zelo malo jedla, bom shujšala. Jesti morate večkrat na dan, saj bo le tako metabolizem deloval pravilno. Težava strogih diet z le malo hrane je v tem, da se metabolizem upočasni in hrani energijo. Pomanjkanje energije pa posledično vodi do želje po hrani, ki vsebuje veliko maščob in enostavnih sladkorjev. Ko boste popustili pritiskom, boste v telo vnesli več kalorij, kot je treba.

3. zmota: Dieta, ki vsebuje veliko beljakovin, je zdrava za izgubo kilogramov. Diete z visoko vsebnostjo beljakovin povzročajo slabost, utrujenost in šibkost zaradi pomanjkanja energijskih virov. Za normalno delovanje telo potrebuje ogljikove hidrate, zato teh nikakor ne smete drastično omejevati.

4. zmota: Živila z malo maščob vsebujejo malo kalorij. Veliko predelanih živil z malo ali brez maščob vsebujejo prav toliko kalorij kot živila, ki vsebujejo maščobe. Takšna živila lahko vsebujejo sladkor, moko in druge sestavine, ki so polne kalorij.

5. zmota: Pitje velikih količin vode pomaga pri izgubi telesne teže. Voda je nujno potrebna za zdravje in dobro počutje. Dnevno je priporočljivo spiti vsaj 2,5 litra vode na dan. Vendar pa voda ne vpliva na izgubo telesne teže, pomaga pa pri hidrataciji telesa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.