Magazin > Lepota & telo
456 ogledov

Pomlajevanje brez stranskih učinkov

ženska Shutterstock
Hialuronsko kislino koži lahko povrnete na več načinov, toda njen pomlajevalni učinek ne traja dolgo.

S staranjem postaja koža vse manj napeta, ustnice izgubljajo polnost in pojavijo se gube. Vse to je v večji meri posledica zniževanja ravni hialuronske kisline v koži. Ta telesu lastna kislina je namreč odgovorna za ohranjanje vlažnosti kože ter tvorbo kolagena in elastina, kar je bistveno za njen mladostni videz. Kozmetična industrija si je zato izmislila več načinov pomlajevanja s hialuronsko kislino, njihov učinek pa žal nikoli ni trajen.

V ustnice in gube

Hialuronska kislina se lahko uporablja v estetski kirurgiji, kjer nadomešča umetna polnila, ki se vbrizgajo pod kožo. Hialuronska polnila so primerna za vse generacije. Obstajajo različne gostote polnil, s katerimi korigiramo različne spremembe (povečava ustnic, glajenje gubic, povečava ličnic in brade, korekcija manjših sprememb nosu ...), pojasnjuje Boris Onišak, otorinolaringolog in strokovnjak za estetsko medicino.

Brez škodljivih učinkov

Zaradi svoje naravne sestave ta polnila niso škodljiva in se v telesu sčasoma razgradijo, kar je obenem njihova prednost in slabost, saj je treba poseg zato redno ponavljati (tudi večkrat na leto). Posegi se po besedah našega sogovornika brez težav opravljajo tudi poleti, posamezen pa traja približno pol ure in se večinoma opravi v lokalni
anesteziji.

S kremami manj učinka

Cenovno dosegljivejši so tretmaji s hialuronsko kislino, ki jih lahko opravite pri kozmetičarki, ali preparati, ki jih kupite v trgovinah. Toda temu primerna je tudi njihova učinkovitost, ki je bistveno manjša.

Težava pri vseh izdelkih, ki so dosegljivi v prosti prodaji, je, da so molekule hialuronske kisline prevelike, da bi pronicale v globlje plasti kože, zato ostanejo na površini, pravi kozmetičarka Martina Borščak. To nam sicer da občutek žametne in napete kože, a v globini nismo naredili popolnoma nič, dodaja. Izdelki, ki vsebujejo tako majhne molekule hialuronske kisline, da lahko prodrejo v kožo, pa so že bistveno dražji.

Enkrat ni nobenkrat

Tudi hialuronsko terapijo pri kozmetičarki je treba za dolgoročnejši mladosten videz nujno obnavljati oziroma vzdrževati učinke, saj se koža določen čas po terapiji vrne v prvotno stanje. Po besedah kozmetičarke pri tem ni nobenih omejitev, saj postopek ni škodljiv. Če začnete pri 30 letih, lahko hialuronsko kislino brez težav uporabljate še naslednjih 30 let.

Čudežev ne pričakujte

Resda bo koža bolj napeta in gladka, a čudežev po besedah Borščakove žal ni pričakovati. Če nekdo za svoj obraz nikoli ni skrbel, mu pri 60 letih samo s hialuronsko terapijo ne moremo povrniti mladostnega videza, poudarja.

Raven hialuronske kisline v koži se ne zmanjšuje le zaradi staranja. Proces lahko pospešita tudi čezmerno izpostavljanje škodljivim sončnim žarkom in nezdrav življenjski slog (kajenje, alkohol in napačna prehrana). Poletje zato raje kot na soncu preživite v varnem zavetju sence.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.