Magazin > Lepota & telo
137 ogledov

Pred dopustom las ne barvajte

lasje Shutterstock
Ve in vaša garderoba ste najbrž že dobro pripravljene na poletje, kaj pa vaši lasje? Tudi njim morate nameniti veliko mero pozornosti, več kot čez leto.

"V poletnem času je najpomembneje, da tako barvane, kot nebarvane lase dobro zaščitimo," za začetek svetuje Mihaela Žavbi, lastnica salona Beauty Hair Mihaela. S tem ima v mislih ustrezno pokrivalo, ki lase ščiti pred soncem in prepreči spremembe barvanih las. "Kadar lase izpostavljate soncu, jih še posebej zaščitite s posebej za to namenjenimi preparati, ki so običajno v razpršilih. Nanesete jih enakomerno na lase, a običajno je potrebno lase nato ob koncu dneva temeljito umiti," dodaja. "Lahko bi rekli: nega, nega, nega! Kot poskrbite za telo, poskrbite tudi za lase! Poleg šampona jim privoščite, tako kot običajno, po umivanju balzam, dobro pa je, če si vsaj enkrat na teden naredite še globinsko nego las s kakšno bolj negovalno masko."

Osvobodite jih

Ravnalci in kodralniki nikoli niso dobra rešitev za pričesko, a v poletnih mesecih se jim še posebej izogibajte, svari sogovornica. "Ti še dodatno izsušujejo lase, zato svetujem, da naj bodo lasje svobodni, čim bolj naravni. Pri skodranih laseh uživajte v njihovi naravni obliki. Pomagajte si z arganovim oljem, ali kakšnim drugim preparatom, ki kodrom da obliko in se izogibajte likanju in drugim toplotnim obdelavam. Poleti so pričeske lahko bolj svobodno oblikovane, razmršene, saj je sam letni čas poln lahkotnosti, lahkih oblačil in pisanih barv." Ogromno pa lahko storite že pri frizerju. "Ob dobrem striženju se lahko izognete tudi sušenju s sušilniki. Lase posušite naravno in pričesko morda le na koncu oblikujte s sušenjem."

Pred dopustom jih ne barvajte

Mihaela odsvetuje tudi barvanje tik pred dopustom. "Slana voda in sonce lasem ne godita najbolje, zato je bolje, da temeljitejše striženje in barvanje opravite vsaj dva tedna preden se odpravite na dopust, ali pa se temu prepustite po vrnitvi domov. Priporočam, da po vsakem kopanju, pri katerem si lase zmočite v slani vodi, vsaj z vodo sperete lase in na njih ne puščate soli, saj ta las zelo izsuši, zaradi česar so lasje še bolj krhki in občutljivi."

Izogibajte se barvanju doma

Čeprav imamo v današnjih časih ogromno ponudbo barv za lase, pa Mihaela njihovo uporabo odsvetuje. Še posebej v poletnih mesecih. "Barve, ki so na voljo v trgovinah za domačo uporabo, so lahko včasih bolj škodljive kot profesionalne barve in tudi sami težko ocenimo, kako se bo neka barva obnašala kasneje pod različnimi vplivi iz okolja, predvsem na soncu. Kvalitetne barve imajo že v svoji sestavi veliko negovalnih sestavin, ki las med barvanjem dodatno zaščiti in neguje," je pojasnila. Če se kljub temu odločite za barvanje doma, se pred tem posvetujte s svojim frizerjem.

Pazite na prehrano

Tako kot za celotno telo, je tudi za lase pomembna splošna prehrana, pojasnjuje Mihaela in dodaja: "Las je prav tako izpostavljen izgubi vode, kot ostalo telo, zato je pomembno, da pijete dovolj tekočine, zaužijete dovolj vitaminov in mineralov, ki lase nahranijo tudi od znotraj. Lep las je lahko le zdrav las. Nikar ne vztrajajte na dolgih laseh, če so konice razcepljene ali uničene, raje jih odstranite in dovolite lasem, da se obnovijo."

Komentarjev 1
  • Filipka 09:20 22.junij 2012.

    Jaz pa sem to že nekajkrat naredila in z lasmi nisem imela težav. Samo dobro barvo moraš uporabljati in je problem rešen. Jaz že kar nekaj časa uporabljam barve od Subrine, ki so vsaj zame vrhunske in na mojih laseh ...prikaži več pustijo čudovit odtenek. Moti me pa edino to da izdelkov Subrina ne morem že dalj časa kupovati v drogerijah DM saj so jih nerazumno umaknili s polic trgovin. Ne razumem kako si lahko drogerija v Sloveniji privošči da s polic kar tako umakne slovenski izdelke in ga potem še nadomesti s kakšnim tujim, ki ni tako dober.