Magazin > Lepota & telo
202 ogledov

Pred laserjem je britje nujno

laser depilacija Shutterstock
Tri stvari, ki jih niste vedeli o laserskem odstranjevanju dlačic.

Z Veroniko Rupnik iz centra za zdravo življenje Healthness o stvareh, ki jih najbrž še niste vedele o laserskem odstranjevanju dlak.

Odstranite dlačice

Pred tretmajem si morate dobro pobriti vse dlačice, kar velja tudi za roke in obraz. Če tega ne boste storili doma, vam bodo dlačice pobrili v centru. "Z laserjem se ustvarja toplota, ki segreva tako dlako kot mešiček. Če se ne pobrijemo, uničujemo tudi dlako, ki je na vrhu, s tem pa je učinek na mešiček manjši." Zelo pomembno je, da se med tretmaji ne depilirate z voskom, saj boste tako odstranili tudi mešiček.

Tudi za rdečelaske

Včasih je veljalo pravilo, da so za lasersko odstranjevanje dlak najprimernejši kandidati s temnimi lasmi in močnimi dlakami, a to zdaj ni več predpogoj. "Vsako telo se odzove drugače, zato mora vsak najprej priti na testiranje, da vidimo, kakšna je reakcija kože na laser." Načeloma so primerni kandidati vsi, a Rupnikova vseeno poudarja: "Na ljudeh, ki imajo krčne žile ali kakšne druge kožne bolezni, recimo luskavico, dermatitis, posegi z laserjem niso priporočljivi."

Na laser tudi poleti

Medtem ko marsikje ni priporočljivo hoditi na laserske posege pred in med poletjem, v centru Healthness to ne igra nobene vloge, saj imajo edini v Sloveniji laser, ki tak poseg omogoča. "S tem, ko segrevamo in uničujemo mešičke dlak, vplivamo samo na podkožje, povrhnjico pa pustimo pri miru. Zato lahko brez težav na tretmaje hodite tudi poleti in se vmes sončite, saj ni nobene nevarnosti. Zaščitna funkcija kože je še vedno ohranjena."

Število tretmajev se določa sproti

Za popolno odstranitev dlak je potrebnih približno deset do petnajst tretmajev, a to je odvisno od človeka in tipa kože. "Vsaka dlaka ima štiri cikle rasti, to pomeni, da na vsakem tretmaju uničimo približno četrtino dlak. Na vsakem tretmaju torej delujemo na tiste dlake, ki so takrat v aktivni rasti. Zato je pomembno, da vsak tretma izvajamo na štiri do šest tednov, da se ti cikli izmenjajo, da delujemo na dlake, na katere prej nismo." Na ta način se sproti vidi, koliko tretmajev je še potrebnih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.