Magazin > Lepota & telo
191 ogledov

Laserji v prosti prodaji vas lahko resno poškodujejo

laser Shutterstock
V prosti prodaji lahko že nekaj časa kupite laser za domačo uporabo, ki vam obljublja čudežno preprečevanje rasti dlak po vsem telesu. Pa je tak aparat varen? Naša sogovornica pravi, da ne.

Če se odločite za lasersko odstranjevanje dlačič v kozmetičnem salonu, bo za vas poskrbela strokovnjakinja, ki zna rokovati z aparatom, in kar je najpomembnejše, pred terapijo vam bo nadela zaščitna očala. Teh v paketu z laserjem za domačo uporabo ne boste dobili. "Vse premalo pomislimo na škodo, ki si jo lahko povzročimo na podlagi naše nevednosti in nepoznavanja aparata, ki ga uporabljamo neposredno na našem telesu. Nepravilno ravnanje z laserskimi aparati lahko resno poškoduje oči, lahko povzroči delno ali trajno slepoto," nam je pojasnila Milena Omerzu, nosilka koncepta Healthness centra, kjer strankam med drugim nudijo tudi neboleče odstranjevanje poraščenosti.

"Ljudje posegamo po obljubah"

Laserji, ki so na voljo v prosti prodaji, niso medicinsko preizkušeni, oziroma medicinsko odobreni, pravi sogovornica in dodaja, da nam takšni aparati ne morejo "garantirati nikakršne varnosti pred različnimi poškodbami". "Sama trdim, da je zelo neodgovorno takšne izdelke dati na voljo v prosti prodaji, saj večina ljudi ni vešča pravilnega in varnega ravnanja, tako v sklopu zaščite in varnosti kot tudi nezaželenih učinkov, ki jih lahko ima ob neprimerni uporabi. Ljudje posegamo po 'obljubah' in se ne vprašamo, ali bo učinek res tak kot trdi proizvajalec."

Tveganje poškodbe povrhnjice in vnetja mešičkov dlačic

Čeprav večina proizvajalcev obljublja varno domačo uporabo, pa z njo tvegate številne poškodbe. "Lahko pride do vnetja mešičkov dlačic, ognojkov, okužb krvi. Pri nepravi jakosti laserja lahko pride do hudih poškodb povrhnjice, tudi epidermisa in subdermisa ter do opeklin. Prav tako je lasersko odstranjevanje dlačic za domačo uporabo še vedno zelo boleče, kar povzroča tudi neprijetno rdečico ali celo srbenje, da o neprijetnih občutkih niti ne govorimo," še pojasnjuje  Omerzujeva in dodaja, da moramo v takšnih primerih nemudoma obiskati dermatologa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.