Magazin > Lepota & telo
90 ogledov

Prigrizek za kvalitetnejšo spermo

orehi Žurnal24 main
Moški, stari od 20 do 30 let, lahko kvaliteto sperme izboljšajo kar s prigrizkom. Za boljšo vitalnost, gibljivost in kvaliteto spermijev naj bi bilo dovolj 75 gramov orehov na dan.

Pred časom smo poročali o pozitivnih vplivih jogurta na moško plodnost, zdaj pa so se jogurtu pridružili tudi orehi. Najnovejša raziskava, objavljena v Biology of Reproduction, pravi, da pest orehov na dan lahko izboljša kvaliteto sperme.

Ameriški raziskovalci so moške, stare od 20 do 30 let, razdelili v dve skupini. Moški iz prve skupine so orehe uživali vsak dan, medtem ko jih tisti iz druge skupine niso smeli uživati. Po 12 tednih so imeli moški iz prve skupine kvalitetnejšo spermo, kar se je kazalo v večji gibljivosti in vitalnosti spermijev. Vsi sodelujoči v raziskavi so sicer uživali zahodnjaško prehrano.

Orehi so bogat vir nenasičenih maščobnih kislin, ki imajo pomembno vlogo pri proizvodnji spermijev, odgovorne pa so tudi za ohranjanje integritete celične membrane in s tem na sposobnost spermijev za oploditev.

Ste vedeli?

Orehi vsebujejo več kot 60 odstotkov maščob, 15 odstotkov beljakovin in približno 13 odstotkov sladkorjev. So bogat vir folne kisline, vitamina C in E, magnezija, kalcija, železa in cinka. Nedavna raziskava je pokazala tudi, da so orehi najbolj zdravi med oreščki – več preberite tukaj!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.