Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Priprave na maraton

tek, ženska Shutterstock
Zadnji mesec trenirajte lahkotneje, obroke pred startom obogatite z ogljikovimi hidrati.

Dober mesec pred največjo tekaško prireditvijo v Sloveniji so steze prepolne tekačev, ki se pripravljajo na maraton. Tekaškega trenerja Urbana Praprotnika smo povprašali, kako naj poteka trening v zadnjih tednih.

1. Zmanjšajte napor

Dva tedna pred maratonom je dobro narediti zadnji dolgi tek. V zadnjih dveh tednih ohranite rednost treningov, vendar naj bodo ti lahkotnejši. Enako velja, če se pripravljate za rekreativni tek na deset kilometrov: zadnja dva tedna ohranite rednost, vendar zmanjšajte težavnost treningov. Tako boste na start verjetneje prispeli spočiti in brez poškodbe.

2. Jejte testenine

Največ energije za tek črpa telo iz svojih zalog ogljikovih hidratov (sladkorjev), te pa se hitro praznijo. Pred maratonom sta najpomembnejša obroka večerja in zajtrk. Oba naj bosta bogata z ogljikovimi hidrati (rižem, testeninami, žiti s sadjem ...). Na start pojdite s kakšnim koščkom čokolade v žepu in ga pojejte nekaj minut pred startom. Ko do konca napolnite zaloge sladkorja v svojem telesu, lahko brez energijskih težav tečete največ dobri dve uri.

3. Pazite na poškodbe

Poškodbe nastanejo, če so treningi preobsežni, preintenzivni ali prepogosti. Vedno poslušajte svoje telo in se odzivajte na zgodnje opozorilne znake. Če se kljub temu poškodujete, morate trening prilagoditi – to včasih pomeni, da nekaj dni ne tečete in si hladite boleče mesto, da pa napake ne bi ponavljali, hkrati dobro razmislite, kaj je poškodbo povzročilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.