Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Si znate umiti zobe?

zobna krema Shutterstock
75 odstotkov odraslih ima slabo ustno higieno, je pokazala raziskava, ki so jo opravili na Švedskem, natančneje na Sahlgrenski akademiji Univerze v Göteborgu.

Težave se pojavljajo, ker si devet od desetih odraslih, ne zna pravilno ščetkati zob, pravijo strokovnjaki z omenjene univerze. Največ težav naj bi imeli odrasli med 35. in 40. letom. Najpogostejše napake pa so ponavljanje, trajanje in količina zobne kreme pri umivanju zob. Razlog temu naj ne bi bila lenoba, ampak nepravilna tehnika, ki so se je naučili v otroštvu, poroča spletni portal American Medical Network.  Čeprav vsi vedo, da obstajajo tehnike, s katerimi bi si lahko bolj učinkovito umili zobe, ne morejo iz svoje kože in se pranja zob vsakokrat lotijo po ustaljenem postopku.

"Ljudje si najpogosteje umivajo zobe, ker je to družbena norma in da bi imeli svež zadah. Le majhen odstotek sodelujočih v raziskavi je dejalo, da si zobe umivajo z namenom, da bi preprečili bolezni in propadanje zob," je povedala vodja raziskave Pia Gabre.

Vsaj tri minute

Zobe si umivajte najmanj dvakrat na dan vsaj tri minute. Čim temeljiteje se z majhnimi krožnimi gibi premikajte od dlesni k zobu, očistite najprej zunanjo, nato notranjo ploskev zoba. Med umivanjem hkrati z nežnimi krožnimi gibi masirajte tudi dlesni. Ne pozabite skrtačiti jezika, saj je prav ta leglo škodljivih bakterij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.