Magazin > Lepota & telo
102 ogledov

Sprostite se s pritiski

roke, dlani, masaža Shutterstock
Akupresura je tehnika, s katero s pritiski prstov stimuliramo energetske točke.

"Akupresura je metoda, s katero stimuliramo določene točke na akupunkturnih meridijanih, skozi katere se pretaka življenjska energija, ki odloča o tem, ali smo zdravi ali bolni," je povedala terapevtka Marija Podbevc. Te točke, ki so razporejene po vsem telesu, stimuliramo s pritiski prstnih konic.

Zmanjša napetost

Zdravilni dotiki lajšajo mišično napetost, povečujejo cirkulacijo in omogočajo globoko sprostitev, z lajšanjem stresa pa akupresura krepi odpornost tudi proti različnim boleznim. "Pritiski na meridijane zmanjšujejo napetost v telesu, posledično odpravljajo utrujenost, zmanjšujejo izločanje stresnih hormonov, dokazano pa pomagajo tudi pri težavah z nespečnostjo," pravi Podbevčeva.

Masaža s pripomočki

Refleksne cone lahko aktiviramo zgolj s pritiski s prsti, na voljo pa so tudi različni pripomočki, na primer masažna kroglica (acu ball). Ta je iz gume in ima izrastke, ki se med uporabo segrejejo. Z njo lahko gnetete dlani ali se sprehodite po telesu. Uporablja se tudi za lajšanje bolečin v mišicah. Za stopala lahko uporabite leseni masažni valjar, na voljo pa je tudi masažni hrbtenični valjar.

Zmasirajte stopala

"Refleksna masaža stopal je energetska masaža, ki temelji na spoznanju, da se vsak del telesa odziva na natančno določeno točko na stopalih in da se s pritiskanjem na te refleksne točke lahko sprosti in uravnovesi celo telo," pravi refleksoterapevtka Tadeja Virant. Z masažo stopal tako vplivamo na vse nivoje  – miselnega, čustvenega in fizičnega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.