Magazin > Lepota & telo
33 ogledov

Štirje razlogi za več spanca

Naspite se kakovostno. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pomanjkanje spanca škoduje, so pokazale raziskave. Zbrali smo štiri razloge, zaradi katerih je dobro oditi v posteljo vsaj pol ure prej.

Več spanja, manj kilogramov
Le s spanjem seveda ne boste postali bolj fit, je pa zdrav spanec pomemben dejavnik zdrave telesne teže. Med spanjem se namreč uravnava raven črevesnega hormona grelina in leptina. Prvi uravnava apetit, drugi pa sproža signale sitosti. Pomanjkanje spanca sproži preveliko izločanje prvega in premajhno drugega, kar postopoma pripelje tudi do viška kilogramov. Raziskava, ki so jo naredili na Univerzi Columbia, je pokazala, da so tisti, ki spijo samo pet ur na noč, za 60 odstotkov bolj podvrženi tažavam z debelostjo v primerjavi s tistimi, ki spijo sedem ur.

Bolj zdravi
Tisti, ki spijo manj, imajo 47 odstotkov več možnosti za diabetes in 60 odstotkov več možnosti za povišan krvni pritisk. Na to, da je spanec pomemben dejavnik za zdavo življenje, ne smete pozabiti. Uravnavanje hormonov in telesne temperature, preprečevanje vnetij in glavobolov ter manj možnosti za pojav depresije ali kroničnega stresa je le nekaj od pozitivnih učinkov spanca.

Spanec za uspeh
Kakovosten spanec je še posebej pomemben za šolarje in študente. Nizozemska raziskava je pokazala, da naspani otroci dosegajo boljše rezultate, med poukom pa so bolj zbrani. Seveda sta zbranost in dober spomin pomembna dejavnika pri opravljanju najrazličnejših poklicev.

Spočiti za volan
Utrujeni vozniki so v prometu prav tako nevarni kot pijani vozniki. Pomanjkanje spanca zmanjšuje zbranost in podaljšuje odzivni čas. Za volan sedite spočiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.