Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

To jejte, če želite imeti mišice

mišice, mišičnjak, moški, telo, fitness Žurnal24 main
Pojeste dovolj beljakovin? Ker skrbijo za obnovo celic in dobro delovanje encimov in hormonov, poskrbite, da jih boste uživali redno.

Premajhen dnevni vnos beljakovin sproži lakoto in povzroči, da kljub zadostnem vnosu kalorij pojemo preveč, je pokazala raziskava, ki so jo izvedli na univerzi v Sydneyju. Če se vnos kalorij iz beljakovin zmanjša s 15 na 10 odstotkov, po podatkih raziskave zato tisti dan pojemo za kar 12 odstotkov več kalorij, večinoma iz nezdravih živil.

Za celice in hormone

Zadosten vnos beljakovin zagotavlja, da telo pravilno deluje in da se obenem dobro počutimo. "Beljakovine potrebujemo za rast in obnovo telesnih tkiv; obnavljajo poškodovane in odmrle celice, iz njih se izdelujejo encimi, hormoni, dedni zapis," pojasnjuje nutricionistka Mojca Cepuš.

Za 0,8 grama na kilogram

Priporočljiv dnevni vnos beljakovin po napotkih Svetovne zdravstvene organizacije je za odrasle 0,8 grama na kilogram telesne teže. "Športniki, nosečnice ali bolniki, ki okrevajo po hudi bolezni, potrebujejo še malo več beljakovin kot preostali," pravi Cepuševa. Poskrbite torej, da bodo vaše potrebe po beljakovinah zapolnjene.

Vam je zapasalo slano?

Avstralski raziskovalci so med drugim ugotovili, da je želja po slani hrani pogosto znak, da nam primanjkuje beljakovin. Čips ni pravi odgovor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.