Magazin > Lepota & telo
11 ogledov

Za kolesarje s slogom

kolo
1/5
Yakkay
Čelada varuje pred poškodbami glave, a le ob pravilni uporabi. Na voljo tudi modnejše različice.

Pri kolesarjih, ki so umrli za posledicami prometnih nesreč v Sloveniji, je bil v kar 60 odstotkih vzrok smrti poškodba glave. Prav tako so poškodbe glave poglavitni razlog za sprejem v bolnišnico pri približno 40 odstotkih poškodovanih kolesarjih, opozarjajo na Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa.

Pogoste poškodbe

Čelada se premalokrat znajde med kolesarsko opremo. Njena uporaba pa bi bila smiselna, saj se lahko z njo učinkovito zavarujete pred poškodbami. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu želi z akcijo Bistro glavo varuje čelada oblikovati pozitiven odnos do uporabe kolesarskih čelad in drugih varnostnih čelad ter spodbuja njihovo uporabo. Na tem področju pa se trudijo tudi proizvajalci, ki so čelade izpopolnili do te mere, da so videti kot modni dodatki.

Ustrezna velikost

Čelada mora biti ustrezno velika. Večina jih že ima sistem za uravnavanje velikosti. Na voljo so tudi takšne, ki imajo na notranji strani priložene blazinice. Te poskrbijo, da čelada ne tišči in je tako udobnejša za nošenje. Pravilno velikost ugotovite tako, da poskusite čelado premakniti. Če je ne morete premakniti za več kot za dva centimetra v vse smeri, vam ustreza. Tudi trakovi, s katerimi pripnete čelado, morajo biti nastavljeni tako, da vam ne more pasti z glave in se ne giba. Rob čelade mora biti približno dva centimetra nad obrvmi; le tako bo čelada zagotovila nemoteno preglednost kolesarja. Novost so čelade, ki jih lahko prilagodite svojemu videzu. Osnova je čelada, na katero lahko pritrdite vsakokrat drugačno modno pokrivalo.

Obvezne oznake

Kolesarska čelada mora biti izdelana v skladu z mednarodnim standardom za kolesarske čelade EN 1078 z oznako CE. Na nalepki morajo biti razvidni oznaka proizvajalca, država, kjer je bila izdelana, velikost čelade in leto proizvodnje. Čelada mora vsebovati tudi navodilo za uporabo. Če je njena lupina narejena iz materialov, za katere je znano, da imajo ob stiku z ogljikovodiki, čistilnimi sredstvi, barvami in podobnim škodljive vplive na material, mora
biti to označeno s posebnim opozorilom, razlagajo na spletni strani tržnega inšpektorata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.