Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Znanstvenik odkril protein, ki zavira hiv

aids hiv Shutterstock
V boju proti virusu hiv in aidsu je po trditvah avstralskega znanstvenika prišlo do pomembnega preboja.

David Harrich iz Inštituta za medicinske raziskave Queensland je danes dejal, da je odkril način, kako virus hiv modificirati, da napade samega sebe. Harrich trdi, da je uspešno modificiral protein, ki ga virus hiv potrebuje za razširjanje, tako da preprečuje nadaljnji razvoj virusa. "Še nikoli nisem videl česa takega. Modificiran protein vsakič deluje. Če se bodo te raziskave nadaljevale, pri čemer se je treba zavedati prisotnosti mnogih ovir, bi lahko vodile v razvoj zdravila proti aidsu," je zatrdil avstralski znanstvenik.

Virus se ne bi razvil v aids

Harrich je povedal, da je spremenjen protein, ki ga je poimenoval Nullbasic, v laboratoriju izkazal posebne zmožnosti preprečevanja razvoja virusa, kar daje upanje za preprečevanje širjenja aidsa in zdravljenje že okuženih z virusom hiv. "Virus bi lahko sicer še vedno okužil celico, vendar se ne bi razširjal. Bolnik bi bil še vedno okužen, saj ta metoda ni popolno zdravilo za virus, vendar bi bil pri uporabi tega zdravljenja virus v mirovanju in se ne bi razvil v aids," je razložil Harrich in dodal, da bi s tovrstnim zdravljenjem okuženec lahko vzdrževal zdrav imunski sistem.

Preizkusi proteina na živalih naj bi se sicer pričeli naslednje leto, uporaba pri zdravljenju ljudi pa je po ocenah predvidena šele čez nekaj let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.