Magazin
36 ogledov

Na zdravje mislite pred potjo

Indija britje Shutterstock
Okužbe. Ena od najpogostejših na potovanjih je okužba z virusom hepatitisa.

"S pravočasno in pravilno zaščito lahko preprečimo bolezni, s katerimi se srečamo na potovanjih in ki predstavljajo resno grožnjo za naše zdravje, vendar se pred potovanji pravilno zaščiti manj kot pet odstotkov Slovencev," ugotavljajo zdravstveni strokovnjaki, ki se ukvarjajo s priporočljivo zaščito glede na posamezne destinacije, zdravljenjem tropskih bolezni in potovalnimi navadami Slovencev.

Najpogostejši hepatitis

"Cepljenja preprečijo marsikatere bolezni, s katerimi se lahko srečamo na poti, med drugim nevarno steklino in rumeno mrzlico. Še posebno priporočljivo pa je cepljenje proti okužbam z virusi hepatitisa A in B, ki veljajo za eno od najpogostejših okužb, s katerimi se srečamo na potovanjih in pomenijo resno grožnjo našemu zdravju. Za vse, ki bodo v bližnji prihodnosti potovali na južno poloblo, pa je priporočljivo tudi cepljenje proti gripi," pravi Mojca Miholič, specialistka družinske terapije s certifikatom London School of Hyhiene & Tropical Medicine.

Proti mrzlici obvezno

Proti hepatitisu A in B se je mogoče zaščititi s kombiniranim cepivom v treh odmerkih. Drugi odmerek sledi prvemu v roku enega meseca, tretji pa šest mesecev po prvem cepljenju. Priporočljivo je za vse, ki potujete v dežele z neurejenimi higiensko-sanitarnimi razmerami (Afrika, Bližnji in Daljni vzhod, Indija, Azija, Južna in Srednja Amerika).

Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno za vse potnike, mlajše od 60 let, ki potujejo na endemična območja te bolezni.

Brez znakov okužbe

S hepatitisom A se večinoma okužimo prek hrane in vode. Okužba z virusoma hepatitisa B in C (za ta ni preventivnih ukrepov) pa je predvsem posledica nezaščitenih spolnih odnosov. Okužimo se lahko tudi s priborom za injiciranje drog, pri tetovaži, prebadanju kože. Okužba lahko poteka brez bolezenskih znakov in sčasoma povzroči odpoved delovanja jeter ali raka na jetrih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.